Életmód / Pénz és hivatás

A koronavírus ezért veszélyezteti leginkább a nők munkáját

A koronavírus ezért veszélyezteti leginkább a nők munkáját

Április elején, nem sokkal azután, hogy az amerikai gazdaság elkezdte megérezni a járványt, a NorthWestern University kutatóinak egy csoportja publikált egy cikket. Az írás néhány szokatlan mintára hívta fel a figyelmet. A „rendszeres” recesszió – vagyis a rutinszerű gazdasági összehúzódások, amelyeket nem a században egyszeri járvány vált ki – általában a férfiak foglalkoztatását jobban sújtja, mint a nőkét. Ennek oka, hogy a férfiak által dominált iparágak, például az építőipar és a gyártás gyakran az elsők között kezdenek el lelassulni.

A koronavírus hatása a nők foglalkoztatására

A Covid-19 recesszió viszont úgy tűnt, hogy a nők foglalkoztatását fogja megtorpedózni. Az otthon maradás és a szociális távolságtartási irányelvek súlyos károkat okoztak a szolgáltatói és vendéglátóipari munkákban. Itt a nők jelentik az alkalmazottak nagy részét. Leállítják azokat a támogatási rendszereket is, például az iskolákat és napköziket, amelyek sok kisgyermekes nő számára lehetővé teszik a munkát. Azok a nagyszülők, barátok és szomszédok, akik egyébként segíthettek volna, a fertőzéstől való félelem miatt nem voltak elérhetőek.

Ezek a tényezők potenciálisan kiszoríthatják a nőket a munkaerőből – írták a szerzők. És a munkáltatók összehangolt erőfeszítése nélkül a nők karrierjének károsodása jóval a vírus visszaszorítása után is megmaradhat.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást