6+1 munkakör, amire 20 évvel ezelőtt még nem is jelentkezhettél volna

6+1 munkakör, amire 20 évvel ezelőtt még nem is jelentkezhettél volna

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 6+1 munkakör, amire 20 évvel ezelőtt még nem is jelentkezhettél volna

Nem is olyan régen még elképzelhetetlen volt, hogy interneten dolgozzunk, ma pedig már konkrét szakmák épülnek erre és a közösségi médiára. Alig 20 év alatt óriásit változott a világ: az alábbi 6+1 munkakörre például 2000-ben még nem is pályázhattál volna, mert itthon nem léteztek!

1. App fejlesztő

A 2000-es évek elején az a fogalom, hogy mobilapp, még ismeretlen volt számunkra. Internet is csak néhány háztartásban volt jelen, ráadásul ezek még a klasszikus betárcsázós netek voltak, arról nem is beszélve, hogy a mobilunk teljesen egyszerű felépítésű volt. Fekete-fehér kijelző, egyszólamú csengőhangok és az örök kedvenc Snake-játék: ekkoriban még elképzelhetetlen volt, hogy majd nekünk olyan appjaink lesznek egyszer, amiken vásárolhatunk, profi fotókat készíthetünk vagy tanulhatunk!

Ma viszont már ez az életünk része, így rengeteg munkahelyen foglalkoztatnak app fejlesztőket, akik folyamatosan az új ötleteken és a már megvalósult applikációk tökéletesítésén dolgoznak. 20 éve még biztosan nem tudtál itthon ilyen állásra jelentkezni!

2. Social Media Menedzser

És az internet világa, valamint a közösségi média terjedése lehetővé tette a social media menedzseri álláskör kialakulását is. Akik ebben a szakmában dolgoznak, különféle márkák közösségi oldalait (Instagram, Facebook, TikTok, stb) kezelik, posztolnak, kezelik a hirdetéseket, figyelik a kommenteket, kreatív tartalmakat gyártanak, és stratégiákat alkotnak, hogy még több emberhez eljusson az adott márka híre. Az internet elterjedése előtt sosem gondoltuk volna, hogy egy nap erre is munkakör alakul ki, de ma már egyre nagyobb az igény ezekre a szakemberekre, és nem kevés kihívást hordoz magában ez a munka! 

3. Autonóm járműirányítási mérnök

Az elmúlt években már egyre nagyobb figyelmet fordítottak arra, hogy az autóiparban is változás álljon be.

Az önvezető autók fejlesztése egészen új mérnöki terület kialakulásához vezetett.

Ők az autonóm járműirányítási mérnökök, erre a pozícióra pedig nemhogy 20 éve, de még 10 vagy 5 éve sem jelentkezhettél. Teljesen új területről van szó, ami egyelőre Magyarországon is csak gyereklábakon áll, de könnyen lehet, hogy 10-15 év múlva már ez is teljesen megszokott szakmává válik a jövő generációjának.

4. Digitális marketing szakértő

Mivel 2020-ban már mindenki netezik, hatalmas vállalkozások épültek a digitális marketingre, az online vásárlásra és a megfelelő hirdetési formák kiépítésére. Ezért megnyílt az út a digitális marketing szakemberek előtt, akikből ma még kevés van, de egyre többen szeretnének ezzel a területtel foglalkozni. Ők azok, akik értékesítési lehetőségeket hoznak létre, koordinálják a netes eladásokat, értenek a keresőmotor optimalizáláshoz, és kisujjukban van a marketing. 20 éve még digitális formában ez a munka nem létezett itthon!

Pekic/istockphoto.com

5. Webáruház-adminisztrátor 

A 2000-es évek elején nagyon kevés webáruház létezett, ráadásul azok sem úgy működtek, ahogy azt már megszoktuk az internet világában. Míg ma már rengeteg lehetőséged van a neten vásárolni, lényegében bármit beszerezhetsz onnan, addig 20 éve még sokan azt sem tudták, mi fán terem az online világ, nemhogy az ott történő vásárlás! Épp ezért most már rengetegen dolgoznak webáruházakon, adminisztrálják a beérkező rendeléseket vagy feltöltik a termékeket, és ez csak néhány a megannyi munkakörből, ami ehhez kötődik. Azonban nem is olyan régen még ez egy teljesen új állás volt!

6. CrossFit edző

Tudtad, hogy a CrossFit edzésformát 2000-ben Greg Glassman, egykori személyi edző és tornász találta ki? Különböző, magas intenzitású mozdulatokat kombinált egymással, amelyek egy teljesen új irányzattá váltak, és akkora népszerűségnek örvendett ez a sport, hogy szép lassan elterjedt a világban a CrossFit. Ma már Magyarországon is rendkívül felkapott, sokan űzik, és vannak, akik kifejezetten CrossFit edzőként dolgoznak. De 20 évvel ezelőtt, amikor Greg még otthon gondolkodott az irányzat mozdulatain, senki sem tudott ennek a létezéséről!

+1. Influencer

Bár ez nem klasszikus munkakör, és nem léteznek erre a célra meghirdetett álláshirdetések, mégsem tudtuk kihagyni a listából az influencereket. Az biztos, hogy senki sem hitte még 20 évvel ezelőtt, hogy az Instagram és Facebook segítségével, fotók és videók posztolásával valaki olyan fényes karriert tud befutni, hogy nem csak az egész világ megismeri a nevét, de hatalmas vagyonra is szert tesz. Pedig ma már rengeteg influencer létezik, akik nem kis összegeket keresnek azzal, hogy egy-egy márka termékével fotózkodnak az oldalukon.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!