5 mozgásforma, amit ősszel még űzhetsz a szabadban is

5 mozgásforma, amit ősszel még űzhetsz a szabadban is

Címlap / Életmód / Egészség / 5 mozgásforma, amit ősszel még űzhetsz a szabadban is

A szabadban való edzés rendkívül egészséges, és szerencsére még nincs túl hideg ahhoz, hogy te is elkezdd a kinti gyakorlást – a lényeg, hogy szépen fokozatosan szoktasd hozzá a szervezeted az őszi időjáráshoz. Mutatunk néhány mozgásformát, amit majd a négy fal között is folytathatsz, ha már nagyon lehűlt az idő.

Futás

Az egyik legklasszikusabb szabadban űzhető sportág a futás – a parkokban, köztéri futópályákon még télen is rengetegen edzenek. Ha eddig még nem próbálkoztál ezzel a mozgásformával, épp itt az ideje, hogy elkezdd, most ugyanis már nincs hozzá nyomasztóan meleg, de dermesztően hideg sem.

Télen áthelyezheted a tréningeidet egy edzőterembe, és tavasszal újra nekivághatsz a szabadnak.

Kezdd a környező utcákban, majd fokozatosan vállalj nagyobb távokat parkokban, futópályán.

Ha megszereted ezt a sportot, a jövő évi őszi szezonban akár egy félmaratont is bevállalhatsz.

Jóga

Ha nem feltétlenül a fogyás miatt szeretnél mozogni, hanem hogy harmóniába kerülj önmagaddal, és megőrizd az egészségedet, remek választás lehet a jóga. Több olyan csoportra is rábukkanhatsz az interneten keresgélve, amelyhez bármikor csatlakozhatsz, hogy együtt gyakoroljatok a szabadban, de akár egymagad is nekiállhatsz a kertben, de még az erkélyen is.

Ha már kint nagyon csípős az idő, és nem tudsz megfelelően felöltözni az órához, akkor költözz be a lakásba, vagy akár egy jógastúdióba. Az otthoni gyakorláshoz keress hangulatteremtő zenét, ami hasonlóan meg tud majd nyugtatni, mint a természet.

Tai chi

A tai chi egy ősi kínai relaxációs módszer, amely nem csak egy szimpla mozgásforma, hanem egyben harcművészet is. Nagyjából bármilyen életkorban el lehet kezdeni a gyakorlását, hiszen nem túl megerőltető.

Mindenképpen oktatóval érdemes elkezdened, hiszen az energiák megfelelő áramlása nagyon fontos szerepet kap ebben a harcművészetben, ezért az alapokat helyesen kell elsajátítanod.

A tai chit télen-nyáron lehet a szabadban gyakorolni, a jógához hasonlóan több csoport, stúdió tart szabadtéri edzéseket is, de ha már nem bírod a kinti órákat, ezt is nyugodtan beviheted a terembe.

Street workout

Gomba módra szaporodnak a szabadtéri kondiparkok, amelyek leginkább egy felnőtt játszótérre hasonlítanak.

Az erősítő edzés egy remek módja a street workout, így ha az izomépítés a célod, érdemes kipróbálnod ezt a mozgásformát még a hideg előtt.

Mivel a benti edzőtermek mintájára jöttek létre ezek a parkok, így télen egy az egyben folytathatod a a fűtött falak között az edzésterved.

Fűzd meg a barátnőid, és kezdjétek el együtt!

 

Biciklizés

Sokak számára nem is edzés, sokkal inkább az alapvető közlekedési forma a kerékpározás, ám nagyon jó alakformáló hatással is rendelkezik. Ha szereted a természetet járni, akkor számodra ez lehet az ideális edzésmód.

A lényeg, hogy akárcsak a futás esetében, itt is nagyon fokozatosan szoktasd hozzá a szervezeted, nehogy idejekorán elmenjen tőle a kedved.

Megfelelően beöltözve a biciklizést valójában egész évben lehet űzni a szabadban, de ha zavar a kinti hideg, akkor ezt is folytathatod egy spinning órán, vagy akár egy otthoni szobabiciklire is beruházhatsz.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!