Módszerek, amikkel könnyedén felébresztheted magad reggel akkor is, ha keveset aludtál

Módszerek, amikkel könnyedén felébresztheted magad reggel akkor is, ha keveset aludtál

Címlap / Életmód / Egészség / Módszerek, amikkel könnyedén felébresztheted magad reggel akkor is, ha keveset aludtál

Hosszúra nyúlt az éjszaka, és alig tudtál pár órát aludni? Ha hiszed, ha nem, ilyenkor nem a kávé a legjobb barátod ­– hiába nyúlsz ugyanis a napi ötödik fekete után, nem fog segíteni, hiszen csak egy­-két órára leszel tőle energikusabb, aztán úgy lehúzza a vércukorszintedet, hogy ülve elalszol majd. Ezekkel a tippekkel viszont könnyedén felébresztheted magad, annyira, hogy senki nem fogja látni rajtad: valójában a birkákat számoltad egész éjszaka!

Mozogj!

A mozgás az álomkórra is csodaszer ­– persze ezúttal ha túlzásba viszed, csak az ellenkezőjét éred el vele, így figyelj rá, hogy csak egy kicsit mozgasd át a tested. Fuss néhány kilométert, menj és sétálj egy nagyot, csinálj végig egy frissítő jógát, és élvezd, hogy érzed az elgémberedett izmaidat.

A reggeli edzést egyébként melegen ajánlom akkor is, ha nem célod, hogy gyorsan felébredj ­– rettenetesen jó már a nap első óráiban letudni a mozgást, és kellemes fáradtsággal, mégis éberen folytatni a napot.

Az első és legnehezebb: ne nyomd be a szundit!

Ez ilyenkor embertpróbáló, teljesíthetetlen feladatnak tűnik, de fogadd meg a tanácsot: ne nyomd vissza! Csak sokkal fáradtabb leszel, ha belekeveredsz a „csak még tíz percet” körforgásba, és úgy érzed majd, mintha még egy órát elvettek volna az értékes alvásidődből ­– és persze az a tíz perc is mindig úgy elsuhan, mintha ott se lett volna.

Inkább ülj fel, és a szundival töltött idő helyett csak bambulj egy darabig, amíg teljesen fel nem ébredsz ­– még így is sokkal kipihentebbnek fogod magad érezni, mintha negyed órára visszafeküdtél volna.

Az arcodon is látszik a fáradtság?

Néhány sminktipp is sokat segíthet, hogy a reggeli értekezleten vagy a suliban ne afelől faggassanak, hol voltál tegnap éjjel, ha már ilyen fáradt vagy! A krémek közül például érdemes olyan szemkörnyékápolót választani, amelyben van koffein is, hiszen ez segít lelohasztani a felpuffadt szemet és halványítja a sötét karikákat. (Erre egyébként a klasszikus uborkaszeletekkel is rásegíthetsz krémezés előtt.)

A másik zseniális megoldás a fehér szemceruza ­– ha az alsó szempillavonaladat kihúzod vele, sokkal éberebbnek és nyitottabbnak tűnik a szemed. Már csak egy kis pirosítót kell felkenned sápadtság ellen, és tökéletesen eltüntetted a fáradtság nyomait az arcodról.

Igyál vizet és egyél okosan!

A megfelelő hidratálás elengedhetetlen, főleg most, hogy a szervezeted brutálisan kívánja majd a vizet. Kezdd azzal a napot, hogy megiszol két nagy pohár citromos vizet ­– ez még az anyagcserédet is segít majd felpörgetni, és a szükséges C-­vitaminból is beviszel vele egy jó adagot.

Figyelj a reggelidre is ­– egyél szénhidrátot, mint például pirítóst vagy zabot, de ne vidd túlzásba, mert ha még az emésztés miatt is energiát kell elvonnia a szervezetednek, még fáradtabbnak fogod érezni magad. Egy pirítós, egy rántotta két tojásból és egy banán tökéletes indítása ilyenkor a napnak.

Engedd be a napfényt!

Még akkor is, ha nem süt a nap, a természetes fény egyszerűen csodákat művel a szervezeteddel. A tested rááll, hogy bizony most már munka folyik, felkelt a nap, ideje beindulni, így pedig sokkal könnyebben megy ki az álom is a szemedből.

Ha még sötétben kell felkelned, a villanyfény is segíthet (miután kiégette a retinádat, természetesen), de az igazi csodatevő mégiscsak a napfény. Még jobb, ha ki is szellőzteted a szobádat egy kicsit ­– a csípős időtől beindul a vérkeringésed, és hamar kimegy az álom a szemedből, a friss levegő pedig kiűzi az alvásszagot a helyiségből.

Zuhanyozz le!

Akkor is, ha már zuhanyoztál este – itt most nem arról van szó, hogy le kell mosnod magadról a napi koszt, hanem arról, hogy kicsit felfrissítsd a tested. Éppen ezért rossz hírrel kell szolgálnom: nem a forró, kényelmes zuhanyzásról van szó, hanem egy rövidebb, de sokkal hűvösebb körről, ugyanis a hideg víz segít felpörgetni a vérkeringésedet, és rögtön felébreszt.

Persze nem kell jéghideg vacogásra gondolni, elég, ha a kellemesnél éppen egy kicsivel hűvösebbre tekered a csapot, és állsz alatta pár percet.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást