Mit jelentenek valójában az éhségrohamaid? Lássuk az okokat és a megoldásokat!

Mit jelentenek valójában az éhségrohamaid? Lássuk az okokat és a megoldásokat!

Címlap / Életmód / Egészség / Mit jelentenek valójában az éhségrohamaid? Lássuk az okokat és a megoldásokat!

Talán nem ismeretlen a fogalom, éhségrohamokkal szinte mindenki küszködik, normális esetben leginkább a nehezebb napok környékén. Nem mindegy azonban, hogy mit kívánsz és mikor jönnek ezek a rohamok, sőt annak érdekében, hogy mielőbb megszüntesd őket, jobb minél előbb kideríteni az okait. Lássuk a leggyakoribbakat!

Menstruáció környékén

Ha te is tapasztaltad már, hogy a menstruációdat megelőző napokban mintha folyamatosan éhes lennél, sőt szinte evés után is rögtön megkívánsz valamit, ne izgulj, teljesen normális, nem vagy ezzel egyedül.

Ez valószínűleg azért van, mert ezekben a napokban az anyagcseréd valamelyest felgyorsul, így többször vagy éhes és jobban kívánod a szénhidrátot.

Tipp: Ezeken a napokon tehát nem érdemes visszafogni mindent, egy-egy apró csalás belefér a diétádba!

Szénhidrát rohamok

A szénhidrát rohamok, azaz amikor hirtelen csak pizzát, gyorskaját és tésztát ennél, amit legszívesebben valami fűszeres chipssel öblítenél le, egy másik kategória.

Ez a legtöbb esetben akkor jellemző, ha nem viszel be megfelelő arányú jó szénhidrátot és tápanyagot a szervezetedbe. Ezzel ugyanis felborul az inzulinszinted, és az energiakiesést a tested szénhidráttal pótolja a leggyorsabban.

Tipp: Amikor rádjönnek ezek a rohamok, próbálj lassan felszívódó szénhidrátok közül választani, és mindennap figyelj oda a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitelre.

Gyorskaja

Ha az édes és sós ételeket kívánod, amiket más esetben szinte mindig kerülsz, akkor az alvásnál kell keresni a problémát. A ghrelin, más néven az éhséghormon felelős ugyanis azért, hogy éhesnek érzed-e magad.

Azzal viszont, hogy rendszeresen kevesebbet alszol, mint kellene, felborítod a hormonszinted, amitől folyamatosan éhesnek érezheted magad.

Tipp: Tudjuk, hogy nehéz, de próbáld ki, hogy este már akkor befekszel az ágyba, amikor még nem vagy álmos, de tudod, hogy már aludnod kéne, vegyél a kezedbe egy könyvet vagy egy újságot vagy csak egyszerűen tedd félre a telefont és beszélgess a pároddal!

Édességek

Sok esetben előfordul, hogy egyszerűen csak valami édességet kívánsz, de nem is akármennyit. Eléd kerül egy doboz süti vagy egy tábla csoki és úgy érzed, hogy meg tudnád enni az egészet.

Aztán meg is eszed, és utána csak vered a fejed a falba.

Ennek két oka lehet. Vagy túlságosan stresszes az életed és az érzelmeid uralkodnak rajtad vagy alapból túl sok édességet eszel.

Ha ugyanis belekerülsz ebbe a spirálba, hogy sok cukrot eszel, onnan nehéz a visszaút, hiszen minél többet eszel belőle, annál jobban kívánod. A stressz egy másik kérdés, hiszen ott inkább a fejedben kell rendet tenni, azaz találni magadnak valami olyan jutalmat, ami nem édesség, de a stresszt vagy a rosszkedvet ugyanúgy elűzi.

Ez lehet a sport, az alvás vagy valami finom egészséges étel elfogyasztása. Próbálkozz, és biztosan megtalálod majd!

Az alapvető ellenszerek

Ha eljutottál odáig, hogy tudod az okát az éhségrohamaidnak, akkor már félúton jársz a siker felé. Ha azonban még nem találtad meg a legjobb megoldást a leküzdésükre, akkor próbáld ki ezeket a trükköket.

Amikor rádjön egy éhségroham, először igyál meg egy pohár vizet, lehet, hogy csak szomjas voltál. Mindig legyen a táskádban valami snack és ne várj addig, amíg túlságosan éhes leszel.

Távolítsd el a környezetedből az egészségtelen nasikat és a cukros édességeket és helyettesítsd gyümölcsökkel, zöldségekkel és lassú felszívódású szénhidrátokkal!

Aludj minden nap egy picivel többet és hagyj magadnak időt arra, hogy egyél, az étkezés ne csak két meeting közötti öt perces program legyen! Ha ezekből már két-három pontot kipipálsz, hidd el, sokkal jobban fogod érezni magad!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást