Mire jó a medvehagyma?

Mire jó a medvehagyma?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mire jó a medvehagyma?

Felhasználási területeinek száma szinte végtelen, nagyon jó hatással van az egészségre. Használják gyógyításra, de egészségmegőrzésre is.

Jótékony növényünk

A medvehagyma egy kifejezetten gyakran előforduló, nagyon egészséges növény. Nevét egyrészt arról kapta, hogy íze és illata nagyon hasonlít a hagymáéra. Másrészt onnan jön a név, hogy állítólag a téli álmukból felkelt, de még a tavasz vége felé is gyengébb medvék ették, hogy megerősödjenek.
A medvehagyma árnyékos erdőkben, ligetekben nagy számban nő. Tavasz végén virágzik, általában még ez előtt szokták leszedni a leveleket, amit célszerű frissen felhasználni, mivel a szárítás csökkenti a gyógyhatását. Használják a levelét és a hagymáját is.

Emésztés

Ha rendszeresen fogyasztunk medvehagymát, az javítani fogja emésztésünket is. Fogyasztása fokozza az étványat, és kíméletesen serkenti a bélműködést.
Emellett fertőtleníti a gyomrot és az egész emésztőrendszert. Bizonyítottan jótékony hatással van a belekben elszaporodó élősködőkkel és kórokozókkal szemben is.

Méregtelenítés

A medvehagyma fogyasztása kiválóan alkalmas méregtelenítésre is. Hatóanyagai révén tisztítja a veséket, a húgyhólyagot és nagyban hozzájárul, hogy a feleslegesen lerakódott salakanyagok könnyebben távozzanak szervezetünkből. 

Ellenállóképesség

Tél elején nagy szükségünk van arra, hogy szervezetünk ellenállóképessége minél jobb legyen.
A medvehagyma ebben is segít, magas arányban tartalmaz C-vitamint és egyéb vitaminokat, ásványokat, amelyek segítenek szervezetünk megerősítésében, így ellenállóbbak leszünk a hidegben gyakori megfázással, vagy más betegségekkel szemben.

Mentális állapot

A medvehagyma segít az öregedési folyamat lassításában, elodázásában. Rendszeres fogyasztásával segíthetünk agyunknak a memóriánk és koncentrációs készségünk megőrzésében illetve javításában is.

Bőrbetegségek

Bőrünkön megjelenő elváltozások gyógyítására is használatos a medvehagyma. Általában borogatás formájában szokták alkalmazni, amihez célszerű kevés növényt felhasználni, mert extrém esetben bőrkiütést is okozhat.
Ezért érdemes előbb egy próbát tenni egy kis felületen, és ha nem jelentkezik irritáció, akkor lehet az egész felületen alkalmazni. Különösen gombás bőrfertőzések kezelésére ajánlott.

Vérkeringés

A medvehagyma fogyasztásának következtében megakadályozhatjuk a vérerek beszűkülését, meszesedését és a vérrögképződés lehetőségét, ezáltal csökkenthető a trombózis veszélye.
Emellett rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vér koleszterinszintje is, ami szintén jótékony hatással van a vérkeringésre. Alkalmazható még végtagok keringésének javítására is. Fontos tudni, hogy nem szabad véralvadásgátló szerekkel együtt szedni, mert erősítheti annak hatását, ami veszélyes lehet.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást