Minőségi, házi tészták szívvel-lélekkel készítve – interjú a Tészta Kuckó tulajdonosával

Minőségi, házi tészták szívvel-lélekkel készítve – interjú a Tészta Kuckó tulajdonosával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Minőségi, házi tészták szívvel-lélekkel készítve – interjú a Tészta Kuckó tulajdonosával

Kocsis Katalin például családi örökségként kapta a tésztakészítés szeretetét, azóta pedig saját vállalkozása is van, a Tészta Kuckó. Minden tésztáját gondosan, főként háztáji alapanyagokból készíti el, ami láthatóan ízletessé és minőségivé teszi a termékeit.

Honnan ered a tésztakészítés iránti szereteted?

Nálunk a tésztakészítés családi örökség, hiszen a legkedvesebb emlékeim közé tartozik, amikor annak idején a nagymamám a nyári konyhában kézzel gyúrta és vágta a tésztát. Akkor persze még nem tudtam, hogy valaha ezzel fogok foglalkozni, de a hosszú emberöltőkre visszatekintő házi praktikákra, hagyományokra akkoriban tettem először szert. Aztán persze a gasztronómia sem áll távol tőlem, hosszú éveket töltöttem a vendéglátásban.

Hogyan született meg a Tészta Kuckó?

Néhány évvel ezelőtt kezdett el foglalkoztatni igazán a tésztakészítés egy barátnőm hatására. Szerettem volna valami olyan dologgal foglalkozni, amit szívvel-lélekkel tudok csinálni, adhatok valamit az embereknek a saját kezem munkájából és egy picit a kreativitásomból is. Egy év szinte csak a tanulásból állt, tapasztalatot gyűjtöttem, gyúrtam a tésztát, de nem úgy sikerült, megint gyúrtam, újra meg újra, próbáltam addig, amíg a tökéletes recept rutinná nem vált.  

Gyorsan eljött az az idő, amikor már nemcsak a családtagok, hanem a barátok és az ismerősök is a tésztáimat ették. Így jött az ötlet, hogy ha már ennyien kedvelik, akkor a hobbi „tésztázásból” egy kis tésztaműhelyt, amolyan kuckót teremtenék, ahol még több tésztafélét készíthetek. Édesapám egy szuper kis műhelyt varázsolt nekem, ami egy igazi kis kuckó számomra, így jött a névválasztás is, vagyis a Tészta Kuckó.

Tészta Kuckó

Honnan szerzed be az alapanyagokat?

Az összetevőkről a ház körül kapirgáló tyúkok és a kertben termett friss fűszernövények, zöldségek, gyümölcsök gondoskodnak. A lisztet pedig egy malomból szerzem be, és ha valami különleges alapanyagra van szükségem, ami nincs a kertemben, akkor addig kutatok, míg meg nem találom a megfelelő beszerzési forrást.

Miben rejlik a házi tészták ereje?

Jó minőségű liszt, a kertben kapirgáló és „elkényeztetett” tyúkocskák, akik tojással hálálják meg a gondoskodást. A tészta iránti tisztelet és szeretet. Hiszen a tészta nem csak ezen összetevők gyümölcse, hanem folyamatos gondoskodásé, törődésé, azért, hogy csak tökéletes tészta kerüljön a tányérokba.

Milyen különleges ízesítéseket készítesz a hagyományos tészták mellett?

Az ízesítésnek csak a fantázia szab határt. Nagyon szeretek kísérletezni, játszani a színekkel. Készült már lilakáposztás, kakaós, epres, chilis, sütőtökös, bazsalikomos, petrezselymes, paradicsomos, és ami igazán különleges és megosztó is egyben a levendulás vagy éppen a pillangóborsó virágporral színezett tészta. A vevőim és az én személyes nagy kedvencem is a chilis ízesítés. 

Tészta Kuckó

Mely eddig kapott visszajelzésekre emlékszel vissza a legszívesebben?

Minden vélemény nagyon hasznos, akár pozitív, akár nem, mert ezekből a visszajelzésekből is tud építkezni az ember. A legemlékezetesebb mégis talán az volt, amikor vegyes tésztafélékből készítettem különleges ajándékcsomagot és a vevőm szinte felkiáltott a gyönyörűségtől és boldogan lépett ki vele az utcára, hogy ezzel lepheti meg a szerettét.  Vagy amikor valaki csak úgy megvásárol próbából egy csomag tésztát, hogy megkóstolja, és utána visszajön és bevásárol az egész családnak, mert annyira ízlett nekik. Ezek olyan szívet melengető, jó érzések számomra, amik erőt adnak a folytatáshoz.

Hol találkozhatunk a termékeiddel?

Balatonbogláron vagyok megtalálható. A környékbeli piacokon, rendezvényeken találkozhattok a Tészta Kuckó tésztáival és velem.  Ezenkívül van néhány budapesti illetve helyi üzlet és étterem, ahol szintén az én tésztáimat kínálják.

Tészta Kuckó

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Mindenképpen szeretném az ízesített tészták világába tovább kalauzolni a vásárlóimat, még többféle ízzel, színnel, sőt mintával is. Illetve újdonságként hamarosan a tészták mellett elérhetőek lesznek pestók, fűszerolajak, fűszeres ecetek is, amikből akár egy gyors ebéd vagy vacsora is összeállítható.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást