Isteni granolákkal és kekszekkel kápráztat el a magyar márka – interjú a Grandia megálmodójával

Isteni granolákkal és kekszekkel kápráztat el a magyar márka – interjú a Grandia megálmodójával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Isteni granolákkal és kekszekkel kápráztat el a magyar márka – interjú a Grandia megálmodójával

Sokszor hallhatjuk, mennyire fontos egy finom, tápláló és egészséges reggelivel indítanunk a napunkat. De te is így teszel? A rohanós mindennapokban nem mindannyiunknak jut ideje egy valóban jó reggelire, vagy talán ki is marad ez a kulcsfontosságú étkezés.

A Józsa Diána által megálmodott Grandia granolákkal és kekszekkel viszont ez aligha jelenthet többé problémát: joghurttal vagy tejjel pillanatok alatt isteni reggeli opciók lehetnek, de remek desszertek vagy napközbeni harapnivalók is készülhetnek belőlük.

Honnan ered a gasztronómia iránti szereteted?

A gasztronómia iránti szeretetem mély gyökerekre nyúlik vissza, egészen gyerekkoromig. Nálunk a családban anyukám mindig is lelkesen és hatalmas szívvel főzött, ezután pedig közösen fogyasztottuk el azt, amit az asztalra varázsolt. Mindig is érdeklődve néztem, hogy serénykedik a konyhában és ahol tudtam, segítettem neki. Így már nagyon korán beavatott a konyha művészetébe, azóta folyamatosan fejlesztem a gasztronómiai tudásomat.

A mai napig magam készítem a reggelit, ebédet és vacsorát is, amit nagyon élvezek. Étterembe itthon ritkán járok. Egyrészről így biztosan tudom, hogy mi kerül az ételbe, másrészről pedig a saját ízlésünknek megfelelően tudom elkészíteni. Szenvedélyesen olvasok receptkönyveket, követem a legújabb trendeket és szívesen fedezem fel más kultúrák kulináris hagyományait. 

Fotó: Futár Kata – Objektív Konyha

Minek hatására döntöttél úgy, hogy megalapítod a Grandiát?

Az egészséges életmód és sport mindig is része volt az életemnek, de a fő változást a táplálkozásomban egy egészségügyi probléma hozta meg. 21 éves koromban közel 2 évig szigorú diétát kellett tartanom, ahol semmilyen cukor, feldolgozott élelmiszer nem szerepelhetett az étrendemben. A tudatos táplálkozás meghozta a várt eredményt. Már akkor is foglalkoztatott a receptfejlesztés, új ízek, textúrák megalkotása. 

Őszintén szólva soha nem rajongtam a müzlikért. Nem tetszett az íze, az állaga, az összetevők listája. A párom viszont előszeretettel fogyasztotta, de ő is tudta, hogy ezek a bolti alternatívák nem támogatják az egészségét. Egyik nap megkért, hogy készítsek olyat, ami finom, sokkal szívesebben reggelizné azt, ráadásul azt talán még én is szeretném. Így született meg az első granolám. Ettől a naptól kezdve nem volt megállás. Kísérleteztem az új ízekkel, új alapanyagokkal, imádtam, ahogy átjárja az illat a lakást. Egy idő után azt vettem észre, hogy már nem csak magunknak készítem. Óriási öröm volt számomra, hogy másoknak is ízlik és igény van rá. 

Álmodtam egy nagyot, így a továbblépés adott volt, amiben a párom teljes mértékben támogatott. Úgy döntöttem, hogy a mérnöki pályafutásom egy időre szüneteltetem, és szeretnék azzal foglalkozni, amit én hozok létre a saját kezemmel, szívvel-lélekkel a legjobb tudásom szerint, és ezt másokkal is szeretném megosztani.

Rengeteg tervezés, izgalom és kemény munka után végül megnyitotta kapuit 2021 szeptemberében a GRANDIA – granola ellátó. A termékportfólió később tovább bővült, a granolák mellett megjelentek a hatalmas kedvenc nasijaim, a kekszek és a granolákból készült energiagolyók.

Fotó: Gecsei Dávid

Miért olyan egészséges az igazán jól elkészített granola?

A granola egy kiváló választás az egészséges étkezés kialakításához, fenntartásához, számos okból érdemes beilleszteni az étrendünkbe. Először is, a granola gazdag tápanyagokban, mint például rostokban, fehérjékben és egészséges zsírokban. Ezek az összetevők segítenek fenntartani a jó emésztést, támogatják az immunrendszert és hozzájárulnak a teljes testi és szellemi egészséghez.

Másodszor, a granola remek energiaforrás. A magas rosttartalom segít fenntartani a teltségérzetet hosszabb ideig, így csökkentve az éhségrohamokat és segítve a súlykontrollt. Emellett tartalmaznak különböző magvakat, dióféléket, melyek esszenciális zsírsavakban gazdagok – ezek fontosak az agy- és szívegészség szempontjából.

A granolát sokféleképpen lehet fogyasztani. Reggelire tejjel vagy joghurttal, friss gyümölccsel tökéletes választás lehet egy tápláló reggelihez. De akár smoothie-kba is belekeverheted vagy desszertek alapjául is szolgálhat. A lehetőségek száma végtelen, így mindig meg lehet találni az új módját annak, hogy beilleszd az étrendedbe.

Milyen alapelvek szerint készülnek a ti termékeitek?

A jól elkészített granola különleges és egészséges tulajdonságait számos tényező befolyásolja. Az alapvető összetevők a gabonafélék, magvak és szárított gyümölcsök. Az egyik kulcsfontosságú tényező a frissesség, amire nagyon ügyelek. Egy jó granola mindig frissen készül, így megőrzi az összetevők tápértékét és ízét.

Nagy hangsúlyt fektetek a friss és kiváló minőségű alapanyagokra, ezek gondosan válogatva kerülnek felhasználásra, hogy garantált legyen a minőség.

Egy másik fontos aspektus a hozzáadott cukor mennyisége. Nem vetem meg a cukrot, de nem is fogyasztom nagy mennyiségben. Azt gondolom, hogy a mértékletesség nagyon fontos az egészséges egyensúly fenntartásának érdekében. Ezt a szemléletet követem a Grandia termékeknél is. Természetes édesítőszerekkel készülnek, például mézzel és kókuszvirágcukorral, ügyelve a mennyiségre. 

A termékek glutén- és tejmentesek, hozzáadott mesterséges színezékek és adalékanyagok nélkül készülnek, így olyanok is fogyaszthatják, akik esetleg valamilyen egészségügyi problémával küzdenek. A termékeinknél így a frissesség, az alacsonyabb cukortartalom, a változatos ízek és a praktikusság mind hozzájárulnak ahhoz, hogy kiemelkedjen mások közül.

Futár Kata – Objektív Konyha

Hányféle termék található most a kínálatotokban, és melyek a legkedveltebbek?

Granolákból jelenleg hét íz van a termékpalettán, ezekből két íz szezonális. Évszaktól is függ, hogy melyik az éppen aktuális kedvenc. Télen egyértelműen a „Zserbó” granola a favorit, jelenleg viszont az Epres kókuszos és Sós mogyorós granola vezetnek. Kekszekből négy íz érhető el. Ahogy a granoláknál, itt is igyekeztem az ízlés széles spektrumát átfogni az ízekkel. Valaki az enyhén fűszeres Gyömbéres kekszre esküszik, sokan a Duplacsokis narancsos kekszért vannak oda.

Fotó: Futár Kata – Objektív Konyha

Hogyan jelenik meg a márkátok életében a környezettudatosság?

Termékeink csomagolásának tervezésekor nagy figyelmet fordítunk az alapanyagok kiválasztására. Olyan anyagokat választunk, amelyek megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak, újrahasznosíthatók. Aktívan részt veszünk a hulladékcsökkentésben, célunk, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, ezért folyamatosan fejlesztjük csomagolási és beszerzési folyamatainkat, és keressük az újrahasznosított anyagok lehetőségeit.

Több csomagolásmentes bolttal is kapcsolatban állunk, ahol cserevödrökkel, tárolókkal oldjuk meg az oda-vissza való szállítást. Ahol ez nem kivitelezhő, ott is igyekszünk arra törekedni, hogy a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használjuk fel, ami esetleg még tovább használható vagy szelektíven gyűjthető. Több alapanyagot is Magyarországról vásárolunk, csökkentve ezzel az ökológiai lábnyomot.

Te hogyan fogyasztod és használod fel a legszívesebben a termékeiteket?

Ahogy korábban is említettem, a termékek nagyon sokrétűen felhasználhatók. Mivel szinte napi szinten fogyasztok valamilyen turmixot, kását, a tetejéről szinte sosem hiányozhat a granola vagy pár szem keksz elmorzsolva. Előszeretettel próbálok ki új recepteket, melyekbe mindig belecsempészek valamit a Grandia termékekből. Tökéletes alap akár egy tortának, pohárkrémnek, de tényleg csak a képzelet szab határt a felhasználását illetően. 

Fotó: Gecsei Dávid

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Szeretném, ha a termékeimet minél többen megismernék és megszeretnék. A legnagyobb elismerés mindig az, ha a terméket újravásárolják. A webshop mellett egyre több kávézóban, delikáteszben, csomagolásmentes boltokban, biobolokban jelen vannak már a termékek. A későbbeikben ezeket szeretném tovább bővíteni és hírét vinni a Grandiának, hogy meghatározó szerepe legyen a magyar piacon. További tervek, új ötletek mindig vannak, de ezekről egyelőre nem szeretnék többet elárulni.

Nyitófotó: Gecsei Dávid

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!