Tortákkal indult, magkrémek és granolák lettek belőle – interjú a Mendula tulajdonosával

Tortákkal indult, magkrémek és granolák lettek belőle – interjú a Mendula tulajdonosával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Tortákkal indult, magkrémek és granolák lettek belőle – interjú a Mendula tulajdonosával

Azok közé tartozom, akik viszonylag ritkán esznek édességet, viszont amikor igen, akkor a minőséget is nagyon fontosnak tartom.

Gluténérzékenyként olykor különösen nagy kihívás adalékanyagoktól mentes, de mégis finom édességeket találnom, Tóth Melinda és férje, Miklós márkája, a Mendula azonban egyből elvarázsolt. Kezdetben torták készültek a műhelyükben, hamarosan azonban a mentes finomságok felé vették az irányt, és azóta is egyre több sikert érnek el.

Honnan ered a sütés és a gasztronómia iránti szereteted?

Azt hiszem, nagymamámhoz köthető, nála mindig nagyon szerettünk sütni, nudlit sodorni, pogácsát szaggatni, habot verni, krémet keverni, tésztát gyúrni, és mindig szívesen engedte is. Aztán kamasz koromban találtam otthon a polcon egy sütis könyvet, amiből minden hétvégén sütöttem valamilyen sütit/tortát, és mindenki nagyon értékelte… és onnantól nem volt megállás, elkezdtem mindenféle könyveket, sütőformákat és cukrász kellékeket vásárolni. Szép lassan én lettem a süti- és tortafelelős a családban.

Fotó: Mendula

Hogyan kezdődött a Mendula manufaktúra története?

A férjemmel már huszonévesen gondolkodtunk azon, hogy jó lenne valamilyen vállalkozásba kezdeni. Mivel addigra ez a cukrászkodás már szinte szenvedéllyé nőtte ki magát nálam, elég hamar ebbe az irányba fordultunk. Akkoriban kezdtek nyílni itthon az újhullámos cukrászdák, egy-két kézműves pékség, és egy ideig csak irigykedve néztük ezeket a helyeket, majd mi is belevágtunk. 

Mivel akkoriban született a kisfiunk (2014-2015-ben járunk), saját vendéglátó egység nyitása fel sem merült bennünk, csak egy cukrászműhelyben gondolkodtunk, ami kiszállítással működött volna. Ez volt az alapkoncepció, amiből egy-két év alatt eljutottunk a granolák és a magkérmek irányába. Nem igazán volt összeegyeztethető a sütikészítés- és kiszállítás a családi élettel, minden megrendelés hétvégén jött, így jutottunk el az olyan termékekig, amelyek sokáig elállnak, és készletet lehet belőlük felhalmozni.

Milyen alapanyagokkal dolgoztok?

Zabpehely, olajos magok és aszalványok – ezek adják a gerincét a termékeinknek. Ahol csak tehetjük, magyar beszállítókkal dolgozunk (pl. aszalt meggy, sárgabarack, alma, zabpehely, méz stb.). EU-n kívülről pedig csak akkor vásárolunk valamit, ha az alapanyag csak ott terem (pl. kókusz, kesudió). Minden termékünk (és így nyilván az alapanyagaink is) gluténmentesek.

Minek hatására döntöttetek úgy, hogy a hangsúlyt a mentes termékekre helyezitek át?

A kereslet hatására. Még a sütis időszakban a legtöbb rendelés valamilyen mentes termékre érkezett… aztán el kellett dönteni, hogy akkor véglegesen a gluténmentes termékek irányába fordulunk-e, mert szinte lehetetlen biztosítani a teljes gluténmentességet egy üzemen belül, ha mondjuk liszt is van valahol. Úgyhogy a gluténtartalmú alapanyagokat kiiktattuk. 

Fotó: Mendula

Mondhatjuk, hogy minden Mendula termék egészségtudatosan készül?

Igen, abszolút. Persze kérdés, hogy kinek mi az egészségtudatos – a mi felfogásunkban az olyan ételek tartoznak ide, amelyek „tiszta” alapanyagokból készülnek. Tehát nincs bennük tartósítószer, színezék, aroma, állományjavítók, vagyis semmilyen adalékanyag. Ebbe szerintünk belefér a jó minőségű csoki is. De még a csokit tartalmazó krémjeinkben is legalább 80% az olajos mag aránya!

Mely termékeitek jelenleg a legnépszerűbbek?

Most már a krémek és a granolák is ugyanannyira fogynak, tehát a magkrémek is egyre népszerűbbek itthon is. Ízekben a Berry delight és a Chocolate lover granola a legnépszerűbb, a magkrémek közül pedig a földimogyorókrém és a vaníliás kesudiókrém. 

Fotó: Mendula

Hogyan jelenik meg a márkátok életében a környezettudatosság?

Elsőként kiemelném az idei év újdonságát – a napokban lesz elérhető a honlapunkon a granola lédig, 1 kg-os kiszerelésben, lebomló tasakban! Erre nagyon büszkék vagyunk, itthon mi csináljuk ezt elsőként a granolagyártók közül. Hosszú fejlesztés előzte meg. Ezen kívül ahogy említettem, például a beszállítók kiválasztásánál törekszünk arra, hogy minél közelebbi legyen az alapanyag termelőhelye, és így minél kevesebbet utazzon, illetve csomagküldésnél mindent papírba csomagolunk, nem használunk műanyag térkitöltőt. 

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

Minden közvetlen vásárlói visszajelzésre. Amikor veszi valaki a fáradtságot, hogy írjon nekünk egy e-mailt, hogy milyen finomak a termékeink, az mindent visz! 😊 Nagyon feldobja a napunkat egy ilyen üzenet! Volt olyan, aki írta, hogy Amerikában élt évekig, így van összehasonlítása alapja, és hogy a mi földimogyorókrémünk a legfinomabb, amit valaha evett.

Fotó: Mendula

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Hú, nagyon sok! 😊 Több új termékkel is jövünk majd ebben az évben, illetve új ízekkel és új termékcsaláddal is.

Nyitófotó: Mendula

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!