Életmód / Egészség / Lélek

Mindig elkéstek reggel? Próbáld ki ezt a 4 hatékony praktikát és sokkal gördülékenyebben indul majd a nap!

Tavaly ősszel kezdte a kislányom az óvodát, és engem valóságos sokként ért a reggeli készülődés. Utoljára a gimnáziumban kellett minden nap reggel felkelnem, felöltöznöm és elhagynom a házat, hiszen a főiskolai éveim ebből a szempontból sokkal rugalmasabban teltek. Mivel mindig is itthonról dolgoztam, nem volt egykönnyű ismét felvenni a fonalat. Sajnos, a korai keléshez volt időm hozzászokni, viszont a napirendünk mindig úgy alakult, ahogyan mi akartunk – ebbe az idillbe szólt bele az óvoda. Eddig még nem késtünk el, és olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem is kell kapkodnunk. Ennek ellenére mindent megteszek azért, hogy ez ne is változzon, hiszen az egész napra rá tudja nyomni a bélyegét, ha rossz hangulatban telik a reggel.

Amit lehet, készíts elő!

Nincs annál jobb, mint amikor reggel minden kéznél van: ezzel nem csak időt, hanem rengeteg türelmet is megspórolsz magadnak. Ha csak egyedül készülődsz, akkor komoly perceket nyerhetsz, amiket lustálkodással, vagy egy extra rutin bevezetésével tölthetsz. Ilyen lehet például pár perc jóga, vagy akár csak a kávéd nyugodt körülmények között történő elfogyasztása.

Ha viszont már nem egyedül indítod a reggeleket, akkor nem árt eleve B-tervvel nekivágni a napnak, mert sosem tudni, mit hoz a reggel.

Nálunk például rendszeresen azzal ment el az idő, hogy a kislányom egyedül akart öltözködni. Ez még meglehetősen nagy kihívásnak ígérkezett háromévesen, de tudtam, hogy előbb-utóbb úgyis időt kell szakítani rá. Így már előző este kikészítettem a ruháit a kanapéra: az ébredezést követően azonnal nekikezdhetett az öltözködésnek, mégpedig a saját, kényelmes tempójában. Az elején lassan, majd egyre ügyesebben vette fel a ruháit, így nekem is extra időm szabadult fel – az csak hab volt a tortán, hogy ezzel az egyszerű újragondolással meg is szűntek köztünk a reggeli viták.

1greyday/depositphotos.com

Csomagolj előre!

Szintén a reggeli készülődést segíti, ha előre csomagolod a tízórait és az uzsonnát, nem pedig reggel töltöd ezzel az idődet. Persze, ez nem minden esetben kivitelezhető, van, ami csak frissen jó – ezt a problémát orvosolhatod, ha nem reggel állsz neki azon agyalni, mit tegyél a dobozodba. Volt egy időszak az életemben, amikor minden napra előre főztem, de csak hetente két alkalommal tudtam időt szánni arra, hogy a konyhában hosszabb időt eltöltsek.

Ekkor nagyon nagy segítséget nyújtott számomra a tervezés: előre kitaláltam, mi lesz a menü, és a kész tervvel mentem vásárolni.

Így igazán könnyű volt elérni, hogy változatos, gyors és mindenekelőtt praktikus legyen az étkezés. Nos, ha nem is ilyen részletekbe menően kell megtervezni a tízóraikat és az uzsonnákat, azért érdemes egy kicsit előre gondolkodnod. Amennyiben nem a reggeli sietségben kell bedobálnod a dobozba azt, ami éppen a kezed ügyébe kerül, akkor a saját magad és a családod egészségéről is jóval könnyebben gondoskodhatsz majd.

Olvastad már?  Lesd el te is a tökéletes lágytojásfőzés fortélyait

Ha nem kel időben a család…

Kevés dolog vetekszik azzal, amikor reggel tudsz egy kis bónusz időt szakítani magadra, de sajnos ezt sem lehet a végletekig húzni. A család többi tagjának, különösen a gyerekeknek hasznos és jó dolog, ha mindig ugyanabban az időpontban fekszenek és kelnek.

Bár ott a kisördög, hogy néhány percet még magadnak tartogass, sajnos a késői kelésnek sokszor kapkodás, rohanás és végül összeveszés a vége.

Ha igazi álomszuszékokkal élsz együtt, kezdd el időben ébresztgetni őket, akár úgy, hogy saját magadnak állítasz külön ébresztőt, ami alapján újra és újra szólsz nekik. Közben persze te nyugodtan tudsz készülődni, de ne hagyd, hogy az utolsó pillanatig aludjanak, mert az ébredezésre is időt kell szánni, nem csak a felkelésre.

evgenytaman/depositphotos.com

Amit lehet, egyszerűsíts!

A reggeli készülődés ideje véges, ezt el kell fogadni és alkalmazkodni hozzá: erre remek lehetőség, ha nem bonyolítod túl a napodat. Nem kell frissen sütnöd a palacsintát, vagy hajnalok hajnalán a pékségbe rohannod, de akkor sem dől össze a világ, ha nem minden nap frissen mosott hajjal és kifutóra illő sminkben lépsz ki az utcára.

Természetesen nem kell senkit – főleg nem magadat – háttérbe szorítanod, de fel kell ismerned azokat a kiskapukat, amik segíthetnek átlendíteni a reggeli holtpontokon.

Amit lehetséges, előző nap, este készíts elő, tegyél a helyére, és amíg nem vagy biztos az új rutin működőképességében, egy kicsit kelj korábban. Az egyszerűsítés az élet minden területén nagyon hasznos tud lenni, különösen akkor, ha úgy érzed, összecsapnak a fejed fölött a hullámok.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást