Életmód / Család

Milyen lesz az Alfa Generáció, avagy a 2010 után születettek?

Fejlett technológiával cseperedő gyerekek

Az Alfa Generáció tagjai a 2010-től született emberek, tehát jelenleg 10 évesek.2010-ben mutatták be az iPad-et, jelent meg az Instagram és lett az év szava az „applikáció”. Ezek a gyerekek már úgy nőnek fel, hogy Alexa minden kérdésükre választ ad az okoshangfalon keresztül és interaktív online felületeken tanulhatnak, sőt, most a járvány miatt otthon is, online tanítás keretében. A korábbi generációk nézőpontjából tehát gyermekkoruk tiszta tudományos fantasztikum. A szakemberek szerint már könnyen lehet, hogy autót vezetni sem kell majd megtanulniuk, olyan fejlett lesz addigra a technológia.

Sokan lesznek

Az Alfa Generáció tagjaiból nem lesz hiány, ugyanis jelenleg heti szinten több mint 2,5 millióan születnek. Ők elsősorban a Millennial, azaz az Ezredfordulós (1980 és 1996 között születettek) korosztály gyermekei.

Ha születési rátájuk nem változik, 2025-re már kétmilliárdan lesznek.

Az ő szüleik között már nem tabu a válás, a rasszok között keveredés és kevésbé divat a házasság, így igen változatos családi háttérrel rendelkeznek majd. 

Hosszú serdülőkort jósolnak nekik

A demográfusok szerint ez a korosztály hamarabb lép majd serdülőkorba, mint az előző generációk és ez elsősorban a korai fizikai érés trendjének köszönhető. Ha megnézzük milyen volt egy tizenéves Baby Boomer vagy egy tizenéves Z Generációs, a különbség igen szembetűnő.  Ez meghatározza majd közösségi, kereskedelmi és tanulási viselkedésüket is és emiatt tovább maradnak majd az iskolában is.

Mivel tovább és többet fognak tanulni, tovább élnek majd Y generációs szüleikkel, mint az előző nemzedékek, akár a húszas éveik végéig is. Emiatt később kezdenek majd el dolgozni, pénzt keresni és ezáltal a családalapítás is később történik meg életükben. 

Hannah Busing/unsplash.com

Tanult és gazdag emberek lesznek

Az emberi populációdinamikával foglalkozó tudósok előrejelzése szerint egyértelmű, hogy az Alfa Generáció lesz a legtanultabb korosztály, köszönhetően a már előbb említett hosszú felsőoktatásban töltött időnek és a rendelkezésükre álló információnak.

Ez egyrészt annak az eredménye, hogy szüleik mindketten keresők lesznek, így az anyagi hátterük adott lesz ehhez.

Másrészt számukra az információ rendkívül könnyen hozzáférhető lesz, mondhatni egyetlen gombnyomásnyira. Ezeknek a fejlett vívmányokkal felcseperedett gyerekeknek a technológia a kisujjában lesz. Ezáltal olyan intellektuális előnyre tesznek szert, aminek következtében előreláthatólag az eddigi legvagyonosabb felnőtt korosztállyá válnak majd.

A többi még kérdéses

A Csendes Generáció olyan nemzedék volt, akiknek életét meghatározta a háború. Őket követték a Baby Boomerek, aki a háború utáni népességrobbanás gyermekei voltak. Az X Generációt más néven „MTV” generációnak is emlegetjük, mert őket ez határozta meg. A Xennial, azaz az X generáció és a Millennial-ok közötti mikro-nemzedékre még analóg gyermekkor, de már digitális felnőttkor jellemző. Az Ezredfordulósokat pedig az öntudatosság és a pesszimizmus határozza meg. A Z Generáció mai fiataljai már teljesen az internet és a közösségi média világában nőttek fel. Még képtelenség megjósolni, mi lesz az, ami majd az Alfa Generációt meghatározza.

Annyi szinte bizonyos, hogy a dinamikus társadalmi változások (metoo, Black Lives Matter, LMBTQ és feminista mozgalmak) hatására a 2010 és 2024 között született emberek elfogadóbbak és felvilágosultabbak lesznek elődeiknél.  

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást