Életmód / Receptek / Táplálkozás

5 mennyei szörp a kedvenc virágaidból – Így készítsd el!

5 mennyei szörp a kedvenc virágaidból – Így készítsd el!

Az ehető virágok forradalmát éljük. Az elfogyasztható virágokat nyersen is meg szabad enni, de csak ha tisztára mostuk és nem kaptak növényvédő szert. Készülhet belőlük tea, szörp vagy akár lekvár is. A legismertebb ehető virágok a levendula, a bodza, a rózsa, a kamilla, az ibolya, a kakukkfű virága, és a hársfavirág.  Vannak azonban olyan virágok is, melyeket eddig legfeljebb a vázában láttunk, eszünkbe sem jutott volna megenni őket. Pedig rendkívül finom szörpöket  készülhetünk belőlük.

1. Májusi orgona szörp

Az orgona tipikus anyák napi virág. Csodálatos lila színével és a lakást betöltő finom illatával összeforrt az április végi, május eleji időszak hangulatával. Tovább is megőrizhetjük ezt a kellemes érzést, ha üvegbe varázsolunk egy csokor orgonát. Így akár a hűvös őszi vagy a fagyos téli napokon is nosztalgiázhatunk egy pohár orgona szörp mellett.

Hozzávalók:

1 liter víz
40 dkg cukor
1 teáskanál citromsav
10 db nagy méretű orgonavirág

Elkészítés: a cukrot belekeverjük a vízbe. Amikor elolvadt a cukor és a szirup forrásban van, a tűzről félrehúzzuk. Ezt követően a  beletesszük a leszedegetett orgonavirágokat, jól összekeverjük, fedővel letakarjuk, és egy napot pihenni hagyjuk. Másnap az italt leszűrjük, és újból felforraljuk. Amikor már jól forr, beletesszük a citromsavat. Nem kell megijedni, itt a szörpünk színe halvány rózsaszínre fog váltani. Végül teljesen tisztára mosott, száraz üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, és fejre állítjuk.

2. Citromsárga pitypang szörp

A pitypang, más néven gyermekláncfű ebben az időszakban minden mezőn virít napsárga virágával. Levele és szára, valamint a gyökere is felhasználható méregtelenítésre, máj- és emésztési bántalmakra is, de még a virág is hasonló jó tulajdonságokkal bír. A leveléből készíthetünk salátát, a virágából pedig mézet, szörpöt és zselét is. Először is szedjünk egy nagy csokor pitypangot, az apró, sárga szirmokat ollóval vágjuk le vagy az ujjunkkal húzzuk ki.

Hozzávalók:

1 csésze pitypangvirág-szirom
3 csésze víz
fél kg cukor vagy nyírfacukor
2 citrom leve

Elkészítés:

A szirmokat a vízzel együtt lassú tűzön melegítjük egészen addig, amíg a folyadék szép sárga színt kap. Ekkor fedővel lefedjük és néhány órát állni hagyjuk. Ezután leszűrjük a szirmokat, majd a cukorral és a citrommal együtt visszatesszük főni és kb. 20 percig melegítjük, majd forrón üvegekbe töltjük. Ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, akkor állítsuk a palackokat pár percre fejre, majd egy éjszakára száraz dunsztoljuk!

3. Élénk lila ibolya szörp

Kevesen tudják, hogy több mint félezer fajtája létezik az ibolyának. Több ritka, védett ibolyánk is van: ezek közül legjelentősebb a sárga ibolya, mely jégkorszaki maradványnövény. Különleges sárga virágaival Európa magashegységi erdeiben találkozhatunk, nálunk a Bükk hegység egyetlen hűvös völgyében található meg. Természetvédelmi értéke ötvenezer forint, ezért semmiképp sem ebből kezdjünk szörpöt főzni. A kertben, mezőkön fellelhető apró, lila virágok tökéletesek erre a célra.

Hozzávalók:

1 csésze ibolyavirág
3-4 csésze víz
fél kg cukor vagy nyírfacukor
1-2 citrom vagy citromsav

Elkészítése:

A virágokat többször átöblítjük és a vízzel együtt melegítjük. Nem kell forralni, csak lassan addig főzni, amíg a virágok átadják színüket a folyadéknak és teljesen kifakulnak, zölddé válnak. Ekkor leszűrjük és hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, amelytől gyönyörű lilás színt kap. Most már csak addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad, ezután forrón üvegekbe töltjük. Ha forrón fejtetőre állítjuk, sokáig eláll, de felbontás után mindenképpen tartsuk hűtőben!

4. Tűzpiros rózsaszörp

A rózsáknál illatban, színben és megjelenésben változatosabb virágot nehéz lenne felsorolni. Előnye még, hogy hónapokon át virágzik. Ha szörpöt szeretnénk készíteni belőle, akkor az élénk piros, illatos rózsákat válasszuk, a futó és a sárga rózsa ugyanis nem jó e célra.

Hozzávalók:

egy nagy adag illatos rózsaszirom (kb 1/2 kg)
2 liter víz
1-1,5 kg cukor
3-4 db citrom ( vagy 3 dkg citromsav)

Elkészítés:

Alaposan mossuk át a szirmokat, majd egy nagyobb lábosban a vízzel együtt tegyük fel főni. Addig főzzük, amíg az összes szirom szinte kifehéredik. Ekkor szűrjük át, adjuk hozzá a citromot vagy citromsavat, valamint a cukrot vagy édesítőt is. Forrón merjük üvegekbe, állítsuk fejre őket és ugyanúgy dunsztoljuk, ahogy a lekvárokat szoktuk. Így tartósítószer nélkül is eláll hűvös helyen. Gyönyörű élénk piros szörp lesz a végeredmény.

5. Illatos hibiszkusz szörp

Aki szobanövényként tartott már hibiszkuszt, az tudja, hogy a nyövény gyönyörű, nagyméretű, változatos virágokkal büszkélkedhet, melyek azonban rendkívül érzékenyek és csak 1-2 napig virítanak. Ennek értelmében ne a saját lakásdíszünket használjuk fel szörp alapanyagként, inkább vásároljunk bioboltban vagy patikában szárított hibiszkusz virágot.

Hozzávalók:

50 g szárított hibiszkusz virág
1.5 l víz
0.5 bögre melaszos nádcukor

Elkészítése:

A vizet a egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a hibiszkuszvirágot. Felforraljuk, majd takarékra véve még 5 percig főzzük. Leszűrjük a virágot, hozzáadjuk a cukrot. Megvárjuk, míg kihűl, majd üvegbe téve lehűtjük. Fogyasztáskor fele-fele arányban vízzel hígítjuk.

Vigyázni kell a mérgező növényekkel!

Kevesen tudják, de a fentieken kívül szintén ehető az az árvácska, a sásliliom, a büdöske, a szegfű, a sarkantyúka, de még a tulipán szirmai is. Szakértők szerint azonban az étkezésre szánt virágokat is úgy kell kezelnünk, mint a gombákat. Fogyasztás előtt minden virágot növényszakértővel kell megvizsgáltatnunk, egyes fajok ugyanis mérgezőek lehetnek vagy allergiát válthatnak ki. Léteznek olyan, egészségre ártalmas növények, amelyek fejlődésükben és megjelenésükben rendkívüli módon hasonlítanak egy másik, ehető növényre. Ilyen például a bodza és a vele könnyen összetéveszthető gyalogbodza, utóbbi minden része mérgező.

Vigyázni kell a vázában gyönyörűségesen pompázó, de elfogyasztva halált okozó aranyesővel, gyöngyvirággal, kikericcsel vagy a cserépben díszelgő, közkedvelt szobanövénnyel, a leanderrel. Szintén színpompás és kedvelt virág a labdarózsa, a hóvirág, a nárcisz, a boglárka és a begónia, de ezek is mind erősen mérgező hatásúak.

Képek forrása: gorumetgents, eolapland, fmms.net, jsonline.com, wikihow.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást