Az ehető virágok forradalmát éljük. Az elfogyasztható virágokat nyersen is meg szabad enni, de csak ha tisztára mostuk és nem kaptak növényvédő szert. Készülhet belőlük tea, szörp vagy akár lekvár is. A legismertebb ehető virágok a levendula, a bodza, a rózsa, a kamilla, az ibolya, a kakukkfű virága, és a hársfavirág. Vannak azonban olyan virágok is, melyeket eddig legfeljebb a vázában láttunk, eszünkbe sem jutott volna megenni őket. Pedig rendkívül finom szörpöket készülhetünk belőlük.
2/6 Citromsárga pitypang szörp
A pitypang, más néven gyermekláncfű ebben az időszakban minden mezőn virít napsárga virágával. Levele és szára, valamint a gyökere is felhasználható méregtelenítésre, máj- és emésztési bántalmakra is, de még a virág is hasonló jó tulajdonságokkal bír. A leveléből készíthetünk salátát, a virágából pedig mézet, szörpöt és zselét is. Először is szedjünk egy nagy csokor pitypangot, az apró, sárga szirmokat ollóval vágjuk le vagy az ujjunkkal húzzuk ki.
Hozzávalók:
• 1 csésze pitypangvirág-szirom
• 3 csésze víz
• fél kg cukor vagy nyírfacukor
• 2 citrom leve
Elkészítés: A szirmokat a vízzel együtt lassú tűzön melegítjük egészen addig, amíg a folyadék szép sárga színt kap. Ekkor fedővel lefedjük és néhány órát állni hagyjuk. Ezután leszűrjük a szirmokat, majd a cukorral és a citrommal együtt visszatesszük főni és kb. 20 percig melegítjük, majd forrón üvegekbe töltjük. Ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, akkor állítsuk a palackokat pár percre fejre, majd egy éjszakára száraz dunsztoljuk!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!