Megvan a legegészségesebb sport! Nem késted még le a művelését

Megvan a legegészségesebb sport! Nem késted még le a művelését

Címlap / Életmód / Egészség / Megvan a legegészségesebb sport! Nem késted még le a művelését

Arról nem is beszélve, hogy ha bármilyen sérülésed van, elég nagy az esély rá, hogy az úszással még úgy is mozoghatsz. Öt érvünk van rá, miért húzz azonnal fürdőruhát, és vesd bele magad a legközelebbi medencébe.

A legbiztonságosabb sport

Már ami az izmaidat és az ízületeidet illeti – az úszás ugyanis nem terheli meg egyiket sem, általában sérülés után ez az első sport, amit végezhetsz, úgy, hogy nagyjából mindegy, milyen sérülésről beszélünk. Kutatások szerint a futáshoz vagy súlyemeléshez képest lényegesen biztonságosabb, sőt, nagyobb súlyfelesleggel rendelkezők is nyugodtan elkezdhetik, hiszen nem kapnak extra terhelést az ízületeik.

Nagyon jól égeti a kalóriákat

Egy óra úszással nagyjából 500 kalóriát égetsz el, ráadásul ez az egyik leghatékonyabb aerob edzés a világon.

Nagyon jól növeli az állóképességet, jót tesz a szívnek, stabilizálja a vérnyomást, ez pedig a szívrohamok megelőzésében segíthet.

Nagyon jó kardió edzés akkor, ha fogyni akarsz, és érdemes gyerekkorban elkezdeni már, hiszen egy plusz tudást ad, amiről soha nem tudhatod, mikor jöhet jól.

Elbúcsúzhatsz az asztmától

Mivel az úszás aerob mozgásforma, a tüdőkapacitásodat is növeli, amivel egészségesebb lehetsz, és nem kell félned, hogy olyan, a tüdőt érintő betegségek alakulnak ki nálad, mint az asztma, vagy ha már asztmás vagy, akkor a tünetek csökkenhetnek. A gyerekeknek éppen ezért érdemes minél előbb elkezdeniük úszni: ez a fajta testmozgás csökkentheti az asztma kialakulásának esélyeit.

Jót tesz a mentális egészségnek

Az úszás, mint minden ismétlődő, monoton tevékenység, nagyon jót tesz a mentális egészségnek: kikapcsol, elűzi a stresszt és megnyugtatja az idegeket. Közben nem jár az agyad, nem kell gondolkodnod, mint a legtöbb sportnál, egész egyszerűen magad lehetsz a saját gondolataiddal.

A legtöbben a futást szokták még ilyen kikapcsoló tevékenységként emlegetni, de a vízben még a külső zavaró tényezők is eltűnnek, így sokkal jobban ki tudsz kapcsolni.

Nem kell hozzá lényegében semmi

Egy fürdőruha, úszósapka és egy bérlet abba az uszodába, amit éppen kinéztél magadnak: az úszáshoz nagyjából ennyi kell, nincs szükséged menő, több tízezres felszerelésre vagy méregdrága edzős ruhákra. Az úszáshoz bőven elég a lelkesedésed és egy alapfelszerelés, ezért olcsó és egyszerű sportnak számít – bármikor elkezdheted, nem kell hozzá nagyobb anyagi befektetés.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!