Megdöbbentő! Az alkohol több mint 60 egészségügyi problémát okoz

Megdöbbentő! Az alkohol több mint 60 egészségügyi problémát okoz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Megdöbbentő! Az alkohol több mint 60 egészségügyi problémát okoz

Nem titok, hogy a rendszeres ivászat májproblémákhoz és autóbalesetekhez vezethet. Ám ez csak töredéke az alkohol veszélyeinek: az orvosok több mint 60 olyan problémát számoltak össze, mely hozzá köthető. ezek közül mutatjuk most meg a 7 leggyakoribbat.

Vérszegénység

A mértéktelen ivás károsítja az oxigént szállító vörösvértesteket. Ha ezek száma kritikus érték alá csökken, vérszegénységről beszélünk, amelynek tipikus tünete a fáradtság, a légszomj és a teljesítménycsökkenés.
A nőket különösen fenyegeti a gond, mivel a menstruáció során vér távozik a testből, így fokozott B-vitamin utánpótlásra van szükség.

Rák

„A szokásszerű italfogyasztás növeli a rosszindulatú daganat kialakulásának kockázatát” – olvasható a Torontói Egyetem kutatóinak munkájában.
A tudósok úgy vélik, hogy fokozott bevitel esetén a szervezet acetaldehiddé alakítja az alkoholt, amely közismerten rákkeltő hatású. Helyileg elsősorban a szájüreget, az emésztőcsatornát és a mellet érinti a probléma.

Szív- és érrendszeri betegség

A gyakori, részegségig fajuló ivás igen hátrányosan érinti a vérkeringést: fokozza a vérrögök létrejöttének esélyét, ami szívrohamhoz vagy agyvérzéshez vezethet.
Egy 2005-ös tanulmányban a Harvard professzorai kimutatták, hogy a rendszeres ittasság kétszeresére növeli a szívrohamon átesettek halálozását. A szesz egyébként a hosszú távon halálos szívelégtelenség okozója is lehet.

Demencia

A kor előrehaladtával az ember agya természetes módon zsugorodik, tízévente körülbelül 1,9%-kal. Az alkohol ezt a folyamatot jelentősen felgyorsítja, ráadásul a teljesítménycsökkenés a legjelentősebb régiókat érinti.
Ez akár fiataloknál is memóriazavarokhoz, a döntésképesség csökkenéséhez és általános szellemi hanyatláshoz vezethet.

Depresszió

Régóta ismert tény, hogy az alkoholizmus és a depresszió gyakran együtt jár, ám sokáig tisztázatlan volt, melyikből következik a másik.
2010-ben azonban új-zélandi orvosok kiderítették, hogy a pia nem a meglévő fájdalmat csillapítja, hanem önmagában a kóros hangulatzavar okozója.

Fertőző betegségek

Az állandó ivászat gyengíti az immunrendszert, így a szervezet könnyen kórokozók áldozatává válhat.
Az alkoholisták gyakrabban kapnak el tuberkulózist, tüdőgyulladást, AIDS-et és szexuális úton terjedő betegségeket. Utóbbinál fokozza a kockázatot, hogy a részegség védekezés nélküli szexbe torkollhat.

Idegi károsodás

Az úgynevezett alkoholista neuropátia azt jelenti, hogy az ital miatt fájdalmas, szúró érzet jelentkezik különböző testtájakon, amely az idegek elhalásához köthető. Következménye az izomgyengeség, a vizelettartási nehézség, a merevedési probléma és a székrekedés. Sajnos visszafordíthatatlan folyamatról van szó, a leépülést legfeljebb lassítani lehet.
Ha eleve tisztában vagy az alkohol negatív egészségügyi hatásaival, talán nemcsak saját magad, de a környezeted is jobb belátásra bírhatod. Naponta legföljebb egy-két egységnyi szeszesital elfogyasztása számít normálisnak, ami egy pohár bort vagy egy korsó sört jelent.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!