Hozzávalók:
– 1 kg liszt
– 20 dkg vaj
– 15 dkg zsír
– 60 dkg cukor
– 1 dkg élesztő
– 2 tojás
– 2 dl tej
– 1/2 dkg só
– 40 dkg mák
– 40 dkg dió
– 1 cs.fahéj
– 1/2 citrom
Elkészítés:
A lisztet, a vajat, a zsírt és a 8 dkg cukrot deszkán elmorzsoljuk. 1 dkg élesztőt gyengén cukros, langyos tejben felfuttatunk és a tésztához keverjük. Tegyünk bele egy egész tojást, sót, és jól gyúrjuk össze, majd hideg helyen 1-2 óráig pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
Mákos töltelék:
26 dkg cukorból és 2,5 dl vízből szirupot főzünk, majd leforrázzuk vele a mákot. Ebbe a szirupba keverjük a reszelt citrom héját és egy késhegynyi fahéjat. A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
Diós töltelék:
22 dkg cukorból és 2 dl vízből szirupot főzünk és a darált dióra öntjük. A szirupba tegyünk egy késhegynyi fahéjat, citromhéjat és vanilia rúd belsejét. A tölteléket szintén hidegen kenjük a tésztára. A tölteléknél ügyeljünk arra, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl hideg, mert a tészta sütés közben felreped.
Tipp: tegyünk a töltelékekbe egy kis mazsolát.
A pihentetett tésztát hat egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik részt téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket egészen a tészta széléig kenjük. A két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk, és a rudakat gyengén zsírozott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz.
Tojással megkenve egy fél óráig meleg helyen tartjuk, utána ismét megkenjük, meleg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad (megrepedezik). Mérsékelt meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
Jó étvágyat kívánunk!