Ebben a gyümölcsben több a koffein, mint a kávéban

Ebben a gyümölcsben több a koffein, mint a kávéban

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ebben a gyümölcsben több a koffein, mint a kávéban

Ponta da Maresia érintetlen homokszakasza gyülekezési pont a brazil Maués városban. A korán kelők lemennek úszni egyet meleg vizekbe, amelyekben nincs hullám és só sem, mert a strand a Maués-Acú folyó partján található, az amazóniai esőerdő szívében, mintegy 1000 km-re az óceántól.

A strand minden évben csupán néhány hónapra, augusztus végétól a száraz évszak kezdetéig jelenik meg, amikor a folyó szintje csökken. Ez egyben guaraná-szezon kezdete is. Amikor a Maués régióban őshonos gyümölcs érni kezd, vörös héja felrepedezve mutatja meg a gyümölcs fehér húsát és egy fekete magjait, amelyek olyannyira hasonlítanak egy szemgolyóra, hogy az sokakat egyenesen zavarba hoz.

Maués Brazília egyik legfontosabb guaranátermelő régiója. Gazdasága és kultúrája egyaránt a gyümölcs körül forog, amelynek magvait stimuláns és gyógyító tulajdonságai miatt nagyra értékelik. A szénsavas italoktól az energiaitalokig, valamint a gyógyszerekig és kozmetikumokig szinte mindenben használják. A gyümölcs évente dollármilliókat hoz a brazil gazdaság számára.

A kávé legnagyobb vetélytársa

A guarana koffeintartalma
Brasil2/istockphoto.com

A guaranának elképesztően magas a koffeintartalma, akár négyszer magasabb, mint a kávébabnak. Más pszichoaktív stimulánsokat (beleértve a szaponinokat és a tanninokat) is tartalmaz, amelyek a jobb kognitív teljesítményhez kapcsolódnak.

Számos kutatás foglalkozott már azzal, hogy ezek a hatóanyagok – és így a guarana is – hogyan segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antidepresszáns, bélszabályozó hatásuk miatt – és ha ez nem lenne elég, a guarana még afrodiziákum is.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Kéky Magnólia
    2021.06.09., 13:09

    Matolcsi felvarratta a tokáját! Neki ez az “átalakulás”!

    Válasz

Írj egy hozzászólást