Egészség / Életmód

Lisztérzékenység: ezek a jelei és a tünetei

Lisztérzékenység: ezek a jelei és a tünetei

Manapság egyre többet hallhatunk a különféle ételallergiákról és intoleranciákról, köztük a lisztérzékenységről is. Talán tudod, mit takar ez a betegség, de az is lehet, hogy fogalmad sincs róla, miért vagy állandóan rosszul… Előfordulhat, hogy te is lisztérzékeny vagy?

Emésztési panaszok

A lisztérzékenységre jellemző a szinte állandósult puffadás és a különböző emésztési zavarok.
Előfordulhat székrekedés is, de gyakoribb a hasmenés, a túlságosan nagy mennyiségű széklet, ami jól láthatóan sok zsírt tartalmaz.

Szédülés

A szédülés sajnos egy igen sokrétű tünet, és számtalan betegséggel kapcsolatba hozható.
Ezek alól a lisztérzékenység sem kivétel: a gyakori émelygés és az egyensúly elvesztése többek között erre a problémára is utalhat.

Problémás bőr

A lisztérzékenyek bőre helyenként sokszor száraz, repedezett, durva tapintású, felületén pattanásszerű kitüremkedések alakulhatnak ki.
Kis számban bár, de megjelenhetnek erősen viszkető kiütések is.

Csont-, ízület- és izomproblémák

Fájdalmat, duzzanatot tapasztalhatsz az ízületeidben, gyakran érezheted úgy, hogy minden ok nélkül is gyengének tűnnek az izmaid. További tünet lehet az izomgörcs is.

Szintén a vitaminhiányra vezethető vissza, hogy a csontok az átlagosnál sokkal gyengébbek, könnyebben repednek, törnek, ráadásul a csontritkulás is hamar felütheti a fejét.

Fogékonyság a betegségekre

Ha állandóan beteg vagy, minden nyavalyát összeszedsz, ami csak felüti a fejét a környéken, akkor nem csak arról van szó, hogy ideiglenesen gyengébb a szervezeted. 
Mivel a lisztérzékenység miatt probléma merül fel a létfontosságú vitaminok felszívódása során, legyengül az immunrendszered, sokkal fogékonyabb leszel a betegségekre, mint az átlagemberek.

Teherbeesési gondok

Ha már régóta próbálkoztok, de a baba nem igazán akar jönni, akkor erre a betegségre is gondolnotok kell.
Sajnos nem „csak” a teherbeesés lehet a probléma, ugyanis a lisztérzékeny nők könnyebben elvetélhetnek, ráadásul a felszívódási problémák miatt ugyancsak gond merülhet fel a kicsi fejlődése során.

Pszichés zavarok

Minden betegség megviseli a szervezetet, s a tünetek nem feltétlenül csak kézzel fogható módon jelentkeznek.
Lisztérzékenység során különböző pszichés zavarok is felléphetnek, úgy mint a depresszió, a hirtelen hangulatváltozások és a szorongás.

Ez nem vicc!

Sokan még mindig úgy vélik, hogy „már mindent kitalálnak”, ami káros lehet a szervezetre, de a valóság az, hogy a túl későn felfedezett lisztérzékenység az autoimmun- és a rákbetegségek előfordulásának arányát is nagymértékben növeli, tehát probléma esetén a kivizsgálás elengedhetetlen.
Egy tünet, még nem feltétlenül jelent végleges ítéletet, sőt, ha magadra ismertél is előfordulhat, hogy egészen más probléma áll a háttérben, de bármiről is legyen szó, egész biztosan kezelni kell, ha rosszul érzed magadat tőle.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást