Egészség / Életmód / Hírek

Leukémiát is okozhat, ha nem találkozik a kisgyerek baktériumokkal

Leukémiát is okozhat, ha nem találkozik a kisgyerek baktériumokkal

Biztosan mindenki találkozott már olyan felnőttel, aki a gyerekét védő-óvó anyukának fennhangon mondja, hogy amikor ő kicsi volt, koszt evett, gilisztát nyalogatott, virágot reggelizett, és mégis megérte a felnőttkort – most egy friss tanulmány szerint könnyen lehet, hogy az ilyen idegesítő személyiségtípusoknak van igazuk, legalább is egy nagyon gyakori gyerekkori ráktípus esetében előfordulhat.

A Nature Reviews Cancer tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a túlzottan baktériumoktól és más kórokozóktól steril környezet az úgynevezett akut limfoblasztikus leukémia megjelenését idézi elő (persze nem minden esetben, de nagyobb eséllyel). Ez a leggyakoribb gyerekeknél előforduló rákféle. A tanulmány szerint a folyamat két lépésben megy végbe, az első genetikai lépcső pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a második kialakuljon – ezért nincs minden steril baba veszélyben.

Ez az első lépcső ugyanis egy adott genetikai mutáció, ami hajlamossá teszi a gyereket az akut limfoblasztikus leukémia kialakulására: ha nincs meg ez a mutáció, akkor mindegy, milyen a környezet, ez a ráktípus nem tud kialakulni.

Azoknál a gyerekeknél azonban, akik ezt a genetikai mutációt megöröklik, eljöhet a második fázis, ami viszont végzetes lehet, ha a szülő nem figyel eléggé.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást