Baktériumkolóniák vannak rajtunk – és jönnek velünk, ha elköltözünk is

Baktériumkolóniák vannak rajtunk – és jönnek velünk, ha elköltözünk is

Címlap / Életmód / Egészség / Baktériumkolóniák vannak rajtunk – és jönnek velünk, ha elköltözünk is

Szemmel látható bizonyíték

Valószínűleg minden szülő beszélt már gyerekének a láthatatlan bacikról, amelyek a tenyerére kerülnek, amik aztán ádáz csatát vívnak az immunrendszerével, és biztosan csak a szappan pusztíthatja el őket.

Na már most, ha az ember anyukája történetesen mikrobiológus, akkor a hegyi beszéd helyett egyszerűen petricsészébe is nyomhatná a gyerek pracliját, hogy maga mutassa meg neki, mi lakott a kezén.

Tasha Sturm akkor vett lenyomatot 8 éves kisfia kezéről, amikor az visszatért az udvari játékból. A lenyomatot 48 órán keresztül tenyészni hagyta, két nap múlva pedig láthatóvá vált, hogy a naponta többszöri kézmosás nagyon is indokolt lehet.

A többség ártalmatlan, de jó vigyázni

A lenyomattal kapcsolatban Sturm elmondta, az, hogy pontosan milyen baktériumok láthatóak rajta, még további vizsgálatokat ígényel, de első ránézésre a fehér kolóniákat sztafilokokkusznak mondaná.

A sztafilokokkuszról többnyire valamilyen betegséggel kapcsolatban szoktunk hallani, ételmérgezések, esetleg tályogos megbetegedésekhez köthetően, de Sturm elmondta, hogy nem feltétlenül jelent gondot a jelenlétük.

„A sztafilokokkusz az emberek 30%ánál megtalálható az orrban, és nem okoz semmiféle problémát” – mondta a mikrobiológus, hozzátéve, hogy abban az esetben bizony gondot jelenthetnek a bacik, ha rezisztenssé válnak az antibiotikumokra.

Sturm azt is elmondta, bár a kézmosás valóban fontos, azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a testünkön rengeteg baktérium él, és ezek többsége nem hogy ártalmatlan, de szükséges is ahhoz, hogy az immunrendszerünk a megfelelő védekezést kialakítsa.

Egyedi baktériumok

A tudósok egyébként azt feltételezik, hogy szervezetünkben több baktériumot hordozunk, mint amennyi sejt az emberi testet alkotja. Sőt, azt is megfigyelték, hogy ezek a baktériumok velünk maradnak.

Kísérletek során azt találták, hogy amikor valaki új otthonba költözik, az előző otthonában megtalálható mikroorganizmusokat is magával viszi. Ráadásul a saját, csakis ránk jellemző baktériumkolóniák a közvetlen környezetünket néhány órán belül ellephetik. Ugyan mindez még további vizsgálatokat igényel, azonban egyedi baktériumaink a jövőben akár azonosításra is megfelelőek lehetnek, az ujjlenyomatokhoz hasonlóan.

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!