Akár ünnepi fogásként is asztalra varázsolhatod ezt a remek fogást. A csirkemell viszonylag semleges ízéhez remekül illik a vörösborban fürdőzött aszalt szilva és a pirított dió. A húst körbeölelő leheletnyi bacon pedig a vele együtt készülő burgonyát is megízesíti.
A tejszínes mártásban a hús töltelékének ízei köszönnek vissza, mintegy hangsúlyozva azt. Egyszóval: tökéletes az ízharmónia! A diót feltétlenül pirítsd meg!
Hozzávalók:
- 1 nagy csirkemell filé (kb.60-70 dkg)
- só
- bors
- 4 szelet bacon
- 15 dkg aszalt szilva
- 10 dkg dióbél
- 1 kiskanál barnacukor
- 2 dl főzőtejszín
- csipet őrölt fahéj
- csipet őrölt szegfűszeg
- 80 dkg burgonya
- 1 dl vörösbor
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
Az aszalt szilvákat 3-4 darabra vágjuk, így könnyebben tudunk vele dolgozni, meg az ebédelők foga is nagyobb eséllyel megmarad az étkezés végére. Sajnos magdarabok igencsak előfordulnak ebben az aszalt gyümölcsben. A darabolt szilvát vörös borba áztatjuk.
A diót apróra vágjuk, majd száraz serpenyőben picit megpirítjuk.
A csirkemell filét kettévágjuk, majd keresztben ezeket is megfelezzük. Így 4 darab hús áll rendelkezésünkre. A húsokba óvatosan zsebet vágunk. Picit sózzuk, borsozzuk őket. Csak módjával persze, mert a bacon is sós.
A borba áztatott aszalt szilvából 3-4 evőkanálnyit lecsepegtetünk, és összekeverjük a pirított dió felével. Ezt a keveréket a csirkemellekbe töltjük. A megtöltött csirkemelleket áttekerjük 1-1 szelet baconnel, majd nyílásukkal lefelé vékonyan olajozott bevonatos tepsibe fektetjük a húsokat.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, cikkekre vágjuk. A burgonyát a töltött húsok köré sorakoztatjuk. Deciliternyi vízzel felöntjük.
180 fokos sütőben fóliával letakarva 35-40 percig sütjük, majd a fóliát levéve még 15-20 percig.
Elkészítjük a mártást. A maradék aszalt szilvát a borral együtt odatesszük főni. Beletesszük a megmaradt diót is. Hozzáöntünk 1 dl vizet. Őrölt szegfűszeggel és őrölt fahéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a barnacukrot. Ha felforrt, felöntjük a tejszínnel. A mártást készre főzzük.
A megsült aszalt szilvával és pirított dióval töltött húsokat kettévágva tányérra rakjuk. Néhány sült burgonya darabot köré helyezünk, majd 2-3 kanálnyi mártással fejezzük be a tálalást.
Lehetőleg frissen fogyasszuk ezt a fantasztikus ételt!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!