A 4 legnagyobb testi változás, amit a növényi étrendnek köszönhetek

A 4 legnagyobb testi változás, amit a növényi étrendnek köszönhetek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A 4 legnagyobb testi változás, amit a növényi étrendnek köszönhetek

Még nem voltam beteg

Egész életemben szerettem a friss alapanyagokat, részben biztos ennek is köszönhetem, hogy nem voltam túlságosan beteges alkat. De azért – főleg az őszi, téli időszakban – minden évben lebetegedtem néhányszor. Hol egy vírus döntött le a lábamról, hol csak százával fújtam a zsebkendőket, de sosem úsztam meg a szezont betegség nélkül. Amióta növényi étrendet folytatok, a legkisebb nátha sem ért utol.

Egyszer, amikor a teljes családom kidőlt, én is éreztem, hogy megfájdult a torkom. Furcsálltam is, de aztán végiggondoltam, mit ettem az elmúlt napokban… Be kellett látnom, hogy nem ügyeltem annyira az étrendemre, mint szoktam, jóval kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottam a megszokottnál, és inkább a junk foodokra hagyatkoztam (ilyenek is bőségesen akadnak növényi változatban).

Ezen aztán már a következő étkezés folyamán változtattam, ismét visszatértem a teljes értékű növényi étrendhez, illetve felturbóztam a smoothie-kat gyömbérrel, citrommal és szegfűszeggel. Miközben a többiek csak jobban belecsúsztak a betegségbe, nekem egy nap alatt elmúlt a torokfájásom.

Ezzel sikerült bebizonyítanom magamnak, hogy a növényi étrend önmagában nem elég, itt sem mindegy a minőség. Azonban az ételek megválasztása hihetetlenül sokat nyom abban, milyen állapotban van az immunrendszerünk.

Hihetetlen, de annyit fogytam, amennyit akartam!

Korábban – természetesen – én is szénhidrátcsökkentett életmódot folytattam. Ez ugyan nem volt kifejezetten tudatos, de jól látható volt, amikor vezetni kezdtem az étrendem makró értékeit. Szinte észrevétlenül is rengeteg zsírt bevittem, köszönhetően a tévhiteknek, az állati eredetű termékeknek (főleg a sajtoknak), továbbá a klasszikus magyar konyhai technikáknak. Magas zsírbevitel mellett óhatatlan, hogy az ember csökkentse a szénhidrátbevitelét, különben hízni kezd – ezért is olyan népszerűek a szénhidrátcsökkentett termékek.

Az én életemben aztán fordult a kocka, és kikerültek belőle ezek a zsíros „alapanyagok”. Tanácstalanul álltam, hogy akkor mégis mit ehetek? Amíg próbálgattam az új recepteket, szembejött velem egy applikáció, a cronometer. Ebben néhány napig vezettem az étkezéseimet és láttam is a hibákat, tökéletesen kirajzolódott, hogy egyszerűen többet kell ennem, mégpedig a rettegett és félig-meddig tudatosan került szénhidrátból.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást