A töltött paradicsomot fogyaszthatod előételként, vendégvárásnál hidegtálhoz vagy olyankor, ha vigyázni szeretnél a vonalaidra. Jó étvágyat kívánunk!
Kuszkuszos töltött paradicsom
Hozzávalók
4 darab paradicsom 150 g előfőzött kuszkusz 1 citrom 1 csokor petrezselyem néhány mentalevél 1 evőkanál olívaolaj só
Elkészítés
Tedd a kuszkuszt egy tálba, és önts rá annyi hideg vizet, amennyi éppen ellepi. Hagyd állni 15-20 percig, majd szűrd le és nyomkodd ki belőle alaposan a vizet. Add hozzá az apróra vágott fűszernövényeket, az olívaolajat és a citromlevet. A paradicsomok belsejét távolítsd el, és töltsd ki a keverékkel. Szobahőmérsékleten fogyaszd.
Töltött paradicsom tojással és lilahagymával
Hozzávalók
8 darab érett, piros paradicsom 25 dkg szeletelt kenyér, lehetőleg enyhén szikkadt 4 egész tojás 2-3 evőkanál fehérecet 1 gerezd fokhagyma 1 darab lilahagyma 1 csokor bazsalikom extra szűz olívaolaj só és bors
Elkészítés
Vágd le a kenyérszeletek héját. Tisztítsd meg a fokhagymát, és vágd fel apróra. Vegyél elő egy sütőformát, és önts egy kevés olívaolajat az aljára, majd rakd bele rétegesen a kenyérszeleteket és a fokhagymadarabokat. 2-3 evőkanál fehérecetet keverj össze 2-3 evőkanál extraszűz olívaolajjal. A paradicsomokat mosd meg, vágj le a végükből egy-egy vékony korongot, majd távolítsd el a belsejüket, és tedd őket félre.
Hámozd meg a lilahagymát, vágd félbe, majd aprítsd fel. Morzsold szét a kenyeret, és ha túl száraz, akkor nedvesítsd meg egy kicsit hideg vízzel. Az apróra vágott hagymát és a szétmorzsolt kenyeret tedd egy tálba, és keverd össze.
A 4 tojást verd fel 10 apróra vágott bazsalikomlevéllel. Szórj rá sót és borsot, majd add a hagymás keverékhez. A paradicsomok belsejét távolítsd el, és töltsd meg a belsejüket a keverékkel. Ha nem bízol a nyers tojás tisztaságában, akkor tedd be az egészet 15 percre a 180°-ra előmelegített sütőbe.
Tojással töltött paradicsom
Hozzávalók
4 piros paradicsom 1 egész tojás 3 dkg friss zsemlemorzsa 1 evőkanál almaecet 1 csokor petrezselyem 6 szár metélőhagyma 2 evőkanál extra szűz olívaolaj só
Elkészítés
A tojást tedd bele egészben egy főzőedénybe, és főzd keményre a forrástól számítva 8 perc alatt. Hűtsd le hideg vízben, és vágd fel kockákra. Mosd meg folyó víz alatt a snidlinget és a petrezselymet, majd vágd fel finomra.
A zsemlemorzsát öntsd bele egy tálba, nedvesítsd meg almaecettel, és addig kevergesd a kezeddel, amíg csomómentes, könnyű állagú nem lesz. Ezután add hozzá az apróra vágott tojást, az olívaolajat, a snidlinget, a petrezselymet, a sót, és az egészet jól keverd össze.
Mosd meg a paradicsomokat, vágd félbe, távolítsd el belőlük a magokat, hints rájuk sót, és töltsd meg őket a keverékkel. Tedd őket egy tányérra, díszítésként szórj rájuk snidlinget, majd fedd le, hagyd pihenni a hűtőben. Tálalás előtt 30 perccel vedd elő.