Laktató, egészséges, finom és tápláló étel: a szardínia

Laktató, egészséges, finom és tápláló étel: a szardínia

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Laktató, egészséges, finom és tápláló étel: a szardínia

A szardínia egy konzervbe csomagolt egészséges étel. A világon az egyik legegészségesebb, leglaktatóbb és legfinomabb élelmiszer, és a legkényelmesebb elfogyasztani. Mi mindent érdemes még tudnunk róla?

Előállítása

A heringfélék családjába tartozó szardíniákat általában egészben konzerválják. A halakat gondosan kibelezik, de a pikkelyeket rajtuk hagyják.
A tartósítás során csontjaik megpuhulnak, ezért egészben fogyaszthatók.

Omega-3 zsírok

Az Omega-3-nak rengeteg jó tulajdonsága van. Ebből a csodálatos zsírsavból szép mennyiséget nyerhetünk egy doboz szardínia elfogyasztásával.
Az amerikai kutatások szerint csupán napi 0,5 gramm mennyiség számottevően csökkenti a szív- és érbetegségek kialakulásának rizikóját. Javítja a hangulatot, serkenti a gondolkodást, a vérkeringést, a glükóz- és az inzulin-anyagcserét, csökkenti a vérnyomást.

Ásványok

A szardínia típusától függően egy konzerv a napi kalciumbevitel 25-38 százalékát fedezi. Tartalmaz ezenkívül vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, mangánt és B-vitaminokat.
Egy kis konzervnyi a napi ajánlott B12-vitamin-bevitel 150 százalékát fedezi. Ezek az ásványi anyagok nyugtatják az idegrendszert, dúsítják a vért, lassítják az öregedést, és még sok fontos biológiai folyamathoz kell fogyasztanunk belőlük.

Rák ellen

A magasabb szelénszint számos vizsgálat szerint csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Egy konzervnyi szardínia a napi ajánlott szelénbevitel 58-75 százalékát fedezi.
Mivel a szardínia a tengeri tápláléklánc alján helyezkedik el, a higanyhoz hasonló mérgek nem gyűlnek össze benne.

Mi van a dobozban?

A szardíniát többnyire sós vízben, növényi olajban, illetve mustár- vagy paradicsommártásban szoktuk megtalálni a konzervdobozban. A saját lében és az olívaolajban eltett változat nagyon jó.
Egyedül a más növényi olajban eltett szardíniát kerüld, mert a finomított olaj gyulladást okozó Omega-6 zsírokat tartalmazhat, és a hal a dobozban teleszívja magát vele. Mindig a legfrissebb halat vegyük, vásárláskor figyeljük a lejárati időt. Sugárzó hőnek nem szabad kitenni, tárold hűvös, árnyékos helyen.

Felhasználás

Salátákkal, előételként, szendvicseken, pizzán vagy szendvicskrémekben, szószokban, főtt tésztával és olajbogyóval összekeverve nagyon ízletes.
Az ételtől függ, hogy az olajat vagy a vizet le kell-e csepegtetni a halról, mielőtt ételhez adod, vagy nem. A szardínia ízű olajat, ha az ételhez nem használod, kenyérre kenve jó étvággyal megeheted.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!