A következő divatos 2019-es egészségtrendeket már most elfelejtheted

A következő divatos 2019-es egészségtrendeket már most elfelejtheted

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A következő divatos 2019-es egészségtrendeket már most elfelejtheted

Minden évben valami furcsa egészségtipp lát napvilágot, és ha szerencsénk van, egynél meg is áll a számláló – nem érdemes felsorolni, milyen diétáknak, étrend-kiegészítőknek, hozzávalóknak tulajdonítottak már szupererőt az elmúlt évtizedben. Ezekre a 2019-es trendekre már most érdemes legyinteni, nem sok hasznuk van ugyanis, ellenben a pénztárcádat rendesen lefogyasztják.

A pegán étrend

2015 óta ismerjük, de csak idén kezd majd igazán felfutni a paleo és a vegán diéta keveréke, a pegán.

Hívei esznek húst, ám elkerülik a tejtermékeket és a glutént.

A pegán diéta elsőre nem hangzik rosszul, hiszen természetes, tiszta anyagokat használ fel az ételek elkészítéséhez, viszont teljesen kizárja a teljes kiőrlésű gabonákat, valamint a tejtermékeket is, hiszen ezeket károsnak látja.

És itt a baj – ha teljesen kizárunk egy ételcsoportot az étkezésünkből, akkor nagyon oda kell figyelni, hogy pótoljuk valamivel az abból be nem vitt vitaminokat és ásványi anyagokat. Ha valaki nem ügyesen, tudatosan áll neki a pegán diétának, abból komoly vitaminhiány lehet.

Zabital a csúcson

A mandula- és a kókuszital idén átadja a helyét a zabitalnak, ami lényegesen jobb lehet, mint a hagyományos tej (az ebben található hormonok akár gondot is okozhatnak a hormonháztartásodban, ha érzékeny vagy az ilyesmire), de arra figyelj, hogy ne ész nélkül vásárold a márkákat! Olvasd el, melyikben milyen hozzávalók vannak, mivel rengeteghez adnak hozzá feleslegesen cukrot. Csak olyat vegyél, amiben hozzáadott cukrot nem találsz, csak természeteset.

A következő divatos 2019-es egészségtrendeket már most elfelejthetedKép forrása: AntonMatyukha/depositphotos.com

Alacsony szénhidráttartalmú diéta

Most, hogy a keto étkezés ilyen divatos lett, nem is csoda, ha reneszánszukat élik a szénhidrátmentes diéták, ezek azonban nem feltétlenül olyan jók számodra, mint hinnéd.

Bár a szénhidrátmennyiség csökkentése egy rövid ideig segíthet a fogyásban (kúraszerűen akár alkalmazhatod is, de nem túl sokáig), ha folyamatosan alacsony a szénhidrátbeviteled, nem kapsz elegendő energiát, és a szervezeted azt fogja hinni, hogy éhezel.

Szélsőséges esetben akár el is kezdheti leállítani a nem létszükségletű életfunkcióidat, kezdve a termékenységeddel. Mint minden drasztikus diéta esetében, itt is tudni kell, mire szeretnéd használni, és meddig egészséges.

Nootropikumok

Lehet, hogy még soha nem hallottál róluk (én sem), de a nootropikumok egyre népszerűbbek a tengerentúlon, ahol a segítségükkel küzdenek a fáradtság és a lassú agyműködés ellen.

A nootropikumok skálája nagyon széles – a hagyományos, hétköznapi serkentőszerektől a nem rendeltetésszerűen használt gyógyszerek mellékhatásainak kihasználásáig terjed.

Bármennyire szupergyógyszernek tűnhetnek is az ilyeneket, azért mi nem ajánlanánk a használatukat – inkább az egészséges életmóddal űzd el a bágyadtságot, mint ilyesmikkel!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!