Egyre kevesebben vannak azok, akik bíznak a szabad nyárban

Egyre kevesebben vannak azok, akik bíznak a szabad nyárban

Címlap / Hírek / Egyre kevesebben vannak azok, akik bíznak a szabad nyárban

Ami a mostani helyzetet illeti, a felmérések alapján is úgy tűnik, hogy sokkal szabadabban mozgunk, mint korábban. Sűrűbben érintkezünk barátainkkal, ismerőseinkkel és a gyerekeinket is bátorítjuk ugyanerre. 

Csökkenő tendenciák

Érdekes, de az arcmaszk viselési hajlandóság továbbra is kiemelkedő, valószínűleg most már annyira a mindennapjaink része lett ez a rutin, hogy szinte rá se hederítünk: 87% nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen viseli a maszkot. Ennek ellenére már ez is csökkenő tendencia, 95% körül stagnált az elmúlt 4-5 hónapban.

Szintén csökken a kézmosási hajlandóság, ami sajnos nem túl jó hír. A felmérés kezdete óta még sosem volt ilyen alacsony ez az arány, most 73% nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen és gyakrabban most kezet, holott az elmúlt hónapokban ez az érték is végig 80% felett volt.

Érthető módon csökken azoknak az aránya is, akik lemondják az útjaikat, személyes találkozóikat. Ezek az értékek 40-50% között mozogtak, de volt 60% feletti arány is az elmúlt félévben. Jelenleg a megkérdezettek 36%-a mondja csak le a belföldi útjait, és csupán 41% döntött úgy, hogy kerüli a személyes találkozókat.

A kézfogástól azonban még mindig erősen tartunk, úgy tűnik, hogy a kontaktussal járó érintkezésektől való félelem mély nyomott hagyott bennünk. Az elmúlt hónapoknak megfelelően, idén májusban is 63% azoknak az aránya, akik kerülik a kézfogást. 

Koronavírus szabályok betartása
ilona titova/istockphoto.com

Kik óvatosak igazán?

Világszinten megfigyelhető tendencia, hogy az idősebbek, a nagyobb városokban élők, a diplomások, a magas jövedelműek, továbbá az oltottak azok, akik nagyobb óvatosságot tanúsítanak a nyitások felé.

A rendezvények látogatását tekintve a 30 év alattiak, valamint a vidéki lakosok vették a legkönnyebben a változást, ebben a korosztályban, illetve a kisebb településeken gyorsabban visszatért az élet a (majdnem) normál kerékvágásba.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást