Nem a hideg időjárás miatt terjed jobban a koronavírus

Nem a hideg időjárás miatt terjed jobban a koronavírus

Címlap / Hírek / Nem a hideg időjárás miatt terjed jobban a koronavírus / 2. oldal

Erre ugyan van kutatások egész sora, de biztosat mégsem tudni. Valószínűleg nagyon nagy szerepe van benne annak, hogy az emberek több időt töltenek bezárva, a négy fal között, mint a szabadban. Így pedig egyértelműen jobban terjed bármilyen vírus, nemcsak a koronavírus. Ugyanez a helyzet a tömegközlekedéssel is. A jó időben többen váltanak át biciklire, vagy más, szabadtéri közlekedési módra, a hidegben azonban mindenki összezsúfolódik a buszokon, villamosokon, vagy a metrón.

Az is sokat számít, hogy télen jellemzően alacsonyabb az emberek D-vitaminszintje. A D-vitamin ugyan nem csodaszer, és nem érdemes belőle kilószámra fogyasztani. Viszont az biztos, hogy az immunrendszer működésében fontos szerepet játszik. A D-vitamin egy részét a szervezet megtermeli saját magának napfény hatására, de mivel télen kevesebb a napfényes óra, kevesebbet is termel a szervezetünk belőle.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy bár mindkettő vírus, a koronavírus és az influenzavírus teljesen más. Míg utóbbinak a hideg, száraz levegő tesz a legjobbat (olyan értelemben, hogy abban tud a legtovább fennmaradni és terjedni), a koronavírussal korántsem biztos, hogy ez a helyzet. Még koronavírus és koronavírus között is van különbség. A mostani változattal rokonságban álló SARS kórokozója ugyanis például a kora tavaszi időt szerette a legjobban. Az új koronavírusról ilyesmit egyáltalán nem sikerült megállapítani.

Mit lehet akkor biztosan tudni? Leginkább azt, hogy az időjárás hatása a vírus terjedésében csekély, más tényezőknek, mint a mobilitásnak sokkal nagyobb szerepük van. Relatív fontosságot tekintve az időjárás az egyik utolsó befolyásoló tényező, így erre nem feltétlenül kell alapozni, amikor a járványt tanulmányozzuk.

Forrás 1, 2

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást