Nem a hideg időjárás miatt terjed jobban a koronavírus

Nem a hideg időjárás miatt terjed jobban a koronavírus

Címlap / Hírek / Nem a hideg időjárás miatt terjed jobban a koronavírus

A koronavírus-járvány legelején még volt arról szó, hogy a meleget nem szereti a vírus, ezért nyáron kevesebb terjedésre lehet számítani, télen viszont komolyabban nekiindul majd. Ez az esetszámok alapján igazoltnak is tűnik, csakhogy friss kutatások kimutatták: az időjárásnak és a hőmérsékletnek semmi köze a jelenséghez.

A Texasi Egyetem kutatói új tanulmányukban megállapították, hogy nincs jelentős hatással az időjárás – legyen meleg vagy hideg – a koronavírus terjedésére, az szinte kizárólag az emberi magatartástól függ. Az International Journal of Environmental Research and Public Health című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint sem a hőmérséklet, sem a páratartalom nem játszik jelentős szerepet a vírus terjedésében. Így nem csoda, hogy hiába vártuk a nyári enyhülést is. A második hullám nem azért érkezett ősszel, mert a hideg kedvez a kórokozónak.

De akkor mi lehet az oka annak, hogy mégis a hidegben érkezett a második hullám? Miért van az is, hogy az influenzaszezon is ilyenkor indul be?

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást