Koronavírus: Nem gyógyítják a betegséget – 4 hamis tipp a neten, amit nem érdemes komolyan venni

Koronavírus: Nem gyógyítják a betegséget – 4 hamis tipp a neten, amit nem érdemes komolyan venni

Címlap / Életmód / Egészség / Koronavírus: Nem gyógyítják a betegséget – 4 hamis tipp a neten, amit nem érdemes komolyan venni

Az oltóanyagra valószínűleg még sokáig kell várni, a koronavírus okozta fertőzésre, illetve tüdőgyulladásra pedig egyelőre nincs se ellenszer, se gyógymód. Még akkor sem, ha a közösségi oldalakon tucatjával osztják meg az „egyszerű de nagyszerű” praktikákat – sajnos az alábbi módszerek egyike sem előzi meg a koronavírust, azt csak a rendszeres kézmosás, a higiéniai szabályok betartása és a szociális távolságtartás tudja megállítani. Ne dőlj be ezeknek a tanácsoknak!

Vízivás 15 percenként

A Facebookon számtalanszor megosztott bejegyzés szerint „egy japán orvos” azt javasolja, hogy igyunk vizet 15 percenként, mert így lemoshatjuk az esetleg szánkba jutott vírusokat, mielőtt azok megbetegíthetnének.

Az Oxfordi Egyetem professzora, Trudie Lang szerint egyszerűen „nincs olyan biológiai mechanizmus”, amely alátámasztaná azt az elképzelést, hogy egyszerűen le lehet mosni egy légúti vírust a gyomorba, ahol a gyomorsav elpusztítaná azt.

A vírusok egyrészt belélegezve is a testbe jutnak, néhányan valóban a szájüregbe kerülnek, de még a folyamatos vízivás sem akadályoz meg a fertőződésben, arról nem is beszélve, hogy a koronavírus például a széklet útján is terjedhet, vagyis semmi sem bizonyítja, hogy az emésztőrendszer elpusztítaná azt. A rendszeres vízfogyasztás persze nem rossz tanács, és betegség idején különösen fontos hidratáltnak maradni, de a megfertőződést nem fogja ez a trükk megállítani.

Fokhagyma

A népi gyógymódok mindig szélsebesen kezdenek terjedni a neten, ha egy vírus felüti a fejét, és gyulladásos betegségek esetében az egyik aduász a fokhagyma.

A WHO azonban figyelmeztet, hogy bár ez egy „egészséges étel, amelynek lehetnek antimikrobiális tulajdonságai”, nincs bizonyíték arra, hogy a fokhagymafogyasztás megvédheti az embereket az új koronavírustól.

Sok esetben az ilyen típusú „gyógymódok” önmagukban nem ártalmasak, mindaddig, amíg nem akadályozzák meg a bizonyítékokon alapuló orvosi tanácsok követését, vagyis ehetsz fokhagymát, ha mellette a WHO, illetve a hivatalos egészségügyi szervek ajánlásait és előírásait is követed, van azonban olyan is, hogy éppen a népi gyógymód vezet a bajhoz.

A South China Morning Post beszámolt egy esetről, amikor egy nő súlyosan gyulladt torok miatt került kórházba, miután elfogyasztott 1,5 kg nyers fokhagymát.

A sok gyümölcs és zöldség, valamint a rendszeres hidratálás általánosságban jót tesznek az egészségednek. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy az egyes élelmiszerek elősegítik a koronavírus elleni küzdelmet.

belchonock/depositphotos.com

C-vitamin

A szükségleteknek megfelelő C-vitamin bevitele elengedhetetlen a jól működő immunrendszerhez, de még arról is megoszlanak a vélemények, hogy egy egyébként kiegyensúlyozottan táplálkozó, egészséges embernek szüksége van-e egyáltalán C-vitamin szedésére, vagy úgyis fedezi ezt a táplálékából. Ha mégis szeretnél valamilyen multivitamint vagy C-vitamint szedni, ártani persze nem ártasz vele magadnak, de hogy elkapod-e a vírust vagy sem, annak semmi köze ahhoz, hogy szedtél-e, és ha igen, mennyi C-vitamint.

Az alapvető egészségi állapotod azt már persze befolyásolhatja, hogy milyen súlyos tüneteid lesznek, illetve milyen gyorsan küzdöd le a betegséget, de ez is egy sokkal összetettebb kérdés annál, mint hogy milyen magas az aktuális C-vitaminszinted.

Az egészségügyi szakemberek pedig figyelmeztetnek: bár a koronavírus elsősorban az idősökre, illetve a valamilyen alapbetegségben szenvedőkre a legveszélyesebb, fiatal, egészséges emberek is kerülhetnek a lélegeztetőgépekre, így ha egy mód van rá, magát a fertőzést kell megakadályozni.

Sok meleg, semmi hideg

Ennek a tanácsnak sokféle verziója kering a neten, az egyik legtöbbször megosztottat hamisan az Unicef ajánlásaként tüntetik fel, és ebben azt javasolják, hogy mivel a meleg elpusztítja a vírust, igyunk minél több forró folyadékot, napozzunk, és kerüljük a hideg italokat vagy a jégkrém fogyasztását. Ennek azonban semmiféle tudományos alapja nincs, és biztosan nem is fog működni. Azt ugyan tudjuk, hogy a vírus a testen kívül nem marad sokáig életben a melegen, meleg alatt azonban legalább 60 Celsius-fokot kell érteni – ilyen forrú fürdőt senki nem tudna venni.

Ha pedig a vírus egyszer bejutott a testbe, egyelőre semmilyen megoldásunk nincs arra, hogy azt elpusztítsuk, az immunrendszerednek kell megküzdenie vele.

A 60 fokos mosás jót tehet az ágyneműknek, törülközőknek és azoknak a ruháidnak, amikben az utcán voltál, a tested vagy a torkod esetében azonban lehetetlen a meleggel elpusztítani a vírust, a hideg ételek és italok pedig ennek megfelelően semmi különbséget nem jelentenek a fertőzés szempontjából.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!