Nagyon boldoggá tesz, hogy végre hazánkban is egyre több felületen olvashatjuk, miszerint a növényi alapú étkezésnek számos pozitív élettani hatása van.
Van még egy tényező, ami hatással van a fertőzés esélyére
A kutatók a felerősítő kapcsolatot is egyértelműen meg tudták figyelni a helytelen táplálkozás, a gazdasági nélkülözés és a COVID-19 kockázat között. A szegényebb területeken élő, egészségtelenebbül táplálkozó személyek sokkal fogékonyabbak voltak a vírusra, mint bárki más a vizsgált személyek közül.
Az egyértelmű konklúzió az, hogy az egészséges, növényi alapú élelmiszerek könnyebben elérhetővé és megfizethetőbbé tétele rengeteget segíthetne a járvány féken tartásában. A kutatók szerint az országokat vezető politikusoknak egyértelmű felelőssége és érdeke, hogy előtérbe helyezzék az egészséges étrendet, az edukációt. Fontos, hogy megmutassák az embereknek, hogyan kellene helyesen táplálkozniuk, és csökkenteniük kellene az adókat a növényi alapú élelmiszerek esetében.
Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a növényi alapú élelmiszerek csak akkor járulnak hozzá az egészségmegőrzéshez, ha teljes értékűek és nem, vagy minimálisan feldolgozottak. Növényi alapú pl. számos szénsavas üdítő és keksz, chips is, de ezek közül egyik sem lesz az egészségünk záloga. Ellenben a teljes kiőrlésű gabonákra, a zöldségekre, a hüvelyesekre, a gyümölcsökre, valamint a dió-és magfélékre alapozott étrend rengeteget segíthet. Most már azt is tudjuk, hogy a koronavírus fertőzés esetében 41%-ot.