Komoly következménye lehet a stressznek az anyaság során

Komoly következménye lehet a stressznek az anyaság során

Címlap / Hírek / Komoly következménye lehet a stressznek az anyaság során

Minden anya stresszes, ezt kár tagadni – de a komolyabb stressz a gyereknevelés során már nem csak a fáradt és hajszolt anya, de a gyerek agyi aktivitására is kihat.

Egy friss kutatás szerint például kevésbé tudnak egymásra hangolódni érzelmileg azok az anya-gyerek párosok, ahol a szülőnek nagyobb stresszt jelent a gyereknevelés, mint azok, akik nagyobb problémák nélkül megússzák a helyzetet.

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatói 31 anya-gyerek párost figyeltek meg, miközben azok éppen gyerekmeséket néztek. A szakértők nem a viselkedést, hanem az agyi aktivitást monitorozták, és megfigyelték, hogy mennyire vannak összhangban a párok egymással, majd ezt összevetették egy korábbi kérdőív eredményeivel.

Kiderült, hogy azok az anyák, akik nagyobb stresszt jelentettek a gyerekneveléssel kapcsolatban, más agyi aktivitást mutattak, mint a gyerekeik. Ez arra enged következtetni, hogy nincsenek annyira egymásra hangolódva, mint azok a párosok, ahol a szülőnek nem akkora stressz a gyereknevelés.

Az agynak a prefrontális kérgét figyelték meg, az agynak azt a területét, amely az érzelmi kötődésért és egymás nézőpontjának megértéséért felelős.

Kimutatható volt, hogy ha a szülő és a gyerek hasonló agyi aktivitást mutat mesenézés közben, akkor jobban egymásra vannak hangolódva érzelmileg, mint azok, akiknek jobban különbözik az agyaktivitásuk.

Pszichológiai szempontból a szülői stressz azt jelenti, hogy a gyerek szükségletei túllépnek azokon a dolgokon, amiket a szülő képes megadni neki mind lelkileg, mind szellemileg, mind testileg (ide sorolható például az elegendő ölelés, babusgatás). A hosszan tartó szülői stressz képes elnyomni az anyák esetében az anyai ösztönöket, és hosszú távon is negatívan befolyásolja a szülő-gyerek kapcsolatot.

A szakértők kiemelték, hogy a kutatásból kiderül: a szülői stressz már a gyerek nagyon korai életkorától képes befolyásolni a kommunikáció sikerességét a két fél között.

A probléma valószínűleg onnan érkezik, hogy a stresszes anya képtelen a gyerek helyzetébe képzelni magát, és az ő nézőpontjából látni a világot. 

A Nature Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmány fő mondanivalója az, hogy a szülői stresszt mindenképpen kezelni kell, különben képes lehet hosszú távon megmérgezni egy teljesen normális szülő-gyerek kapcsolatot is. A kutatás ugyan csak anyákkal foglalkozott, de később érdemes lehet apákkal is megismételni ugyanezeket a teszteket.

Kép forrása: Dmyrto_Z/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást