A szervezetünknek szüksége van koleszterinre, azonban a testünk képes megtermelni azt a mennyiséget, amennyit igényel.
Ez jó hír azoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük, hiszen az étrendi koleszterin minimalizálása, vagy éppen kizárása máris lehetővé teszi a koleszterin gyors és drasztikus csökkentését. Koleszterin csak az állati eredetűekben található, ezért amikor magas a koleszterinszint a laborban, akkor elsősorban arra kell gondolnod, hogy ezekből fogyasztasz túl sokat, tehát vissza kell venned a hús-, tojás- és tejtermékfogyasztásodat. A koleszterint ezen felül alkati tényezők, stressz, egyéb szervi elváltozások, de még a túl sok kávé és feldolgozott étel fogyasztása is emelheti.
A túl sok koleszterin veszélyes, ugyanis az artériák rugalmatlanokká válnak tőle, jelentősen megnő a szív-érrendszeri betegségek kockázata, a szívroham és az agyvérzés esélye. Lássuk, hogyan csökkentheted jelentősen koleszterinszintedet!
1/5 Válaszd a jó zsírokat
Az állati eredetű termékek – különösen a vörös hús, a tojás és a feldolgozott tejtermékek – bevitelének csökkentése gyorsan vezet a koleszterinszint csökkenéséhez, és ugyanezt a folyamatot segítik elő a telítetlen zsírok. Ide tartoznak a hidegen sajtolt növényi olajok (mértékkel), a magok, a halak és a diófélék. Utóbbiak közül ki kell emelnünk a brazil diót, amelyből heti 1-2 szem is képes csökkenteni a koleszterinszintet.
A folyamaton sajnos sokat rontanak a transzzsírok, melyek nem csak az állati eredetűekben találhatóak, hanem a feldolgozott termékekben is. Minden keksz, rágcsálnivaló, kész-félkész étel, tehát mindaz, ami nem természetes formájában kerül a tányérodra, ebbe a kategóriába tartozik. A transzzsírok hozzájárulnak a termékek tartósabbá, esztétikusabbá tételéhez, de az egészségre nagyon károsak, és növelik a koleszterinszintet, így ezeket is érdemes kizárni, vagy fogyasztásukat nagyon jelentősen mérsékelni.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!