Életmód / Táplálkozás

Kihívás: Egy hétig minden nap magam készítem az ebédem

Kihívás: Egy hétig minden nap magam készítem az ebédem

Nem csak azért szuper, ha magadnak készíted az ebéded, mert ezzel pénzt spórolhatsz, de azért is, mert sokkal tudatosabban, változatosabban és egészségesen étkezhetsz nap mint nap. Tudjuk, ez nem egyszerű, hiszen nem csak időt vesz el a napjaidból, de az is nagy kreativitást igényel, hogy mindig kitalálj valami újat, változatosat, finomat. Lássuk, hogyan ugorhatod meg ezt a kihívást!

Főzz nagy mennyiségben

Nekünk a leginkább az a módszer vált be, hogy hétvégén főzünk egy-kétféle főételt nagyobb mennyiségben és azt különböző köretekkel vagy elkészítési módokkal variálva szerdáig meg is van minden napra az ebéd.

A vasárnap délután egy szuper időpont arra, hogy egy órát főzzetek, elkészítsetek néhány ételt és ezzel is készüljetek a hétre.

Tipp: Ha nem szeretnéd több napon át is ugyanazt enni, akkor variálhatsz a köretekkel, salátával vagy az alapanyagok ügyes kombinálásával.

Raktározz

Amikor nagy mennyiségben főzöl és azt kombinálod a hét elején, akkor előfordul, hogy szerda környékén már nem kívánod másodszor vagy harmadszor is ugyanazt az ebédet.

Ez teljesen érthető, hiszen nem minden ételt lehet úgy kombinálni, hogy valóban más ízt vagy más hatást keltsen.

Ilyenkor jó módszer, hogy egy előre elkészített ebédes dobozba teszed a maradékot, majd a fagyasztóban raktározod addig, amíg egy igazán sűrű héten csak elő kell kapnod onnan és már meg is van az aznapi ebéded!

Készítsd reggel!

Ha épp nem volt időtök hétvégén vagy esténként főzni, vagy esetleg annyira jól sikerült a főzés, hogy mindent megettetek, akkor adott a lehetőség, hogy lecsípj egy fél órát a reggeledből és munka előtt üss össze valami gyors ebédet.

Tudjuk, hogy ez borzasztóan hangzik, főleg, ha nem vagy egy korán kelő típus, de hidd el, hogy egy kis logisztikával a sminkelés és az öltözködés közben pikk-pakk össze lehet dobni egy finom tésztát vagy egy tartalmas salátát.

Tipp: Ilyenkor ne kezdj bele bonyolultabb, hosszú elkészítési időt igénylő fogásokba és fontos, hogy ügyesen kalkuláld az időt, nehogy megcsússz és az egész napod rohanással induljon.

 

Maradékújrahasznosítás

Maradékokból a legizgalmasabb főzni, hiszen igazán kreatívnak kell lenned ahhoz, hogy a hűtődben maradt egy-két, elsőre egyáltalán nem összeillő alapanyagból dobj össze valami igazán finomat.

Ilyenkor érdemes átlapozni a szakácskönyveidet, megnézni néhány internetes receptoldalt és inspirálódni.

Nem kell, hogy pontosan azt főzd meg, amit kinéztél, de ahhoz, hogy ötletet szerezz, ez egy szuper módszer.

Tipp: Ha ügyesen keresgélsz még olyan receptoldalakat is találhatsz, ahová az összetvőket kell beírnod (amit épp a hűtődben találtál), az oldal pedig ez alapján ajánl fel különböző receptjavaslatokat.

Szerdáig könnyű…

Ha megfogadod azt a tanácsot, hogy már hétvégén előre főzöl, akkor valószínűleg szerdáig megvan az ebéded, már csak a csütörtököt és a pénteket kell valahogy kihúzni.

Ez egyébként is így van, mindig szerdán van a fordulópont, utána már csak ki kell bírni valahogy a maradék két napot és jöhet végre újra a hétvége.

Nálunk az vált be, hogy hétvégén ugyan csak szerdáig főztünk, de előre megterveztük, hogy mit fogunk enni egész héten, így nem kell szerdán azon gondolkodni, hogy mit kéne összeütni másnapra, plusz a bevásárlás is lehet sokkal tudatosabb, hiszen ha tudod, hogy mihez mit kell venned, akkor semmi nem hiányozhat a hűtődből.

Az a fránya csomagolás

Korábban többször előfordult már velem, hogy az elkészített étel ugyan ott volt a hűtőben, de arra már végképp nem maradt időm a reggeli rohanásban, hogy el is csomagoljam, hogy magammal tudjam vinni.

Ez egy klasszikus hiba, minden megtervezve, elkészítve, de a végén mégis a sarki üzletből kell valamilyen fáradt szendvicset ebédelned.

Erre egy jó taktika, hogy akár előző este, vagy mikor beteszed a hűtőbe az ételt, már akkor porciózol és dobozokba teszed a különböző ételeket, hogy reggel csak annyi dolgod legyen, hogy kiveszed a hűtőből és beteszed a táskádba.

Ugye milyen egyszerű?

Főzés és kreativitás

Ahogy már említettük, ahhoz, hogy minden nap magad készítsd az ebéded, nem csak főzőtudás kell, hanem kreativitás is.

Ha egyelőre nem vagy egy igazi konyhatündér, de szívesen készítenéd magadnak az ebéded, akkor kérj segítséget valakitől, aki tud főzni és megtaníthat neked egy-két konyhai praktikát.

Lehetnek a szüleid, egy barátnőd, a párod, de az is opció, hogy elmész egy főzőtanfolyamra, ahol megtanulod az alapokat, otthon pedig csak gyakorolni és kísérletezni kell.

A másik nagy kihívás, hogy mindig változatosan és szezonnak megfelelően főzz.

Légy kreatív és ha teljesen elfogyott az ihlet, akkor pörgesd át a kedvenc helyeid étlapjait, ebédmenüit és írd fel, mi az, ami tetszik, majd főzd meg a saját verziódat!

Magányos ebéd

Sokan azért nem készítik maguknak az ebédjüket, mert nem akarnak egyedül, az íróasztaluknál ebédelni, mikor a többiek jobbnál-jobb helyekre mennek az ebédszünetben.

Ez valóban egy nagy kihívás, hiszen ebédkor jó egy kicsit kiszakadni a munkahelyi környezetből, sétálni, beszélgetni és a friss levegőn lenni.

Próbáld meg bevezetni a munkatársaid között is, hogy legyenek olyan napok, amikor az irodában együtt esztek, valaki az otthon elkészített ebédjét eszi, valaki rendel vagy kiugrik valamiért, a lényeg, hogy ahhoz, hogy együtt legyetek, beszélgessetek és ne a számítógép előtt egyetek, nem kell mindennap étterembe menni, az iroda étkezőjében is ebédelhettek – így te is azt eheted, amit magadnak főztél, ebéd után pedig leugorhattok egy finom kávéért, hogy a plusz séta is meglegyen.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást