Hogyan készítsünk magunknak otthon müzliszeletet? Nem is olyan régen még furcsán néztek arra, aki müzlit evett, de ma már a változatos fajtájú és feldolgozású gabonafélék, a méz, a diófélék és az aszalt gyümölcsök fogyasztása hozzátartozik az egészséges táplálkozáshoz.
Mostanában gyakran hallunk arról, hogy a müzliszelet túl sok cukorral készül, ezért megterheli a szervezetet. Pedig azért esszük, hogy energiát nyerjünk általa, és fogyasztásával vitaminokat és ásványi anyagokat juttassunk a szervezetünkbe. Még ha az összetevők meg is felelnek az elvárásainknak, és a sok fehér cukortól hamar felélénkülünk, viszont ugyanilyen gyorsan romlik a teljesítményünk, amint a vércukorszintünk a finomított szénhidrát hatására hirtelen lesüllyed. Ezt úgy előzhetjük meg, ha otthon magunk állítunk elő müzliszeletet.
Mi kell hozzá?
A müzliszelet előállításához nem kell különösebb tehetség, csak megfelelő hozzávalók és némi időráfordítás szükséges hozzá. Tehetünk bele aszalt gyümölcsöket, datolyát, fügét, ananászt, alma- vagy banánchips-et, diót, mogyorót, étcsoki darabokat.
A diófélék nagyon laktatóak, ráadásul még jóízűek is. Használhatunk diót, mogyorót, földimogyorót, mandulát, pisztáciát, kesudiót, makadámdiót, szezámmagot, napraforgómagot és kókuszforgácsot.
A hozzávalók beszerzése
Gabonaféléket bioboltokban vásárolhatunk. Pörkölt és puffasztott gabonaféléket és gabonapelyhet egyaránt adhatunk a müzliszeletünkhöz. Használhatunk tönköly-, zab- vagy búzapelyhet. Fokozhatjuk a müzli aromáját, ha a pelyheket előzőleg serpenyőben, zsiradék nélkül egy kicsit megpirítjuk. A dióféléknek szintén hatásosabb ízt ad a pirítás. Az aszalt gyümölcsöket vágjuk egészen apró darabokra. Az összetevők ragasztására alkalmas a méz vagy az agavé szirup, a barna cukor és egy kevés citromlé.
Hogyan készítsük?
1. Keverjük össze a dióféléket, a gabonadarabkákat és az apróra vágott aszalt gyümölcsöket.
2. Főzőedényben olvasszunk meg egy kis vajat, rakjunk bele mézet, barna cukrot és citromlevet, majd kezdjük el főzni az egészet.
3. Ha a karamellizálódás elkezdődik, adjuk hozzá a többi adalékot is.
4. Ezután terítsünk egy tálcára sütőpapírt, és a pépet kenjük rá evőkanál és tortalapát segítségével. Takarjuk le alufóliával, majd sodrófával nyomkodjuk meg és dolgozzuk el simára.
5. 20 perc múlva távolítsuk el a fóliát, és a megszáradt és lehűlt masszát szeleteljük fel.
A müzliszeletet sütőben is készíthetünk. A kötőanyagokat ‒ a mézet vagy az agavé szirupot és az olvasztott vajat ‒ keverjük össze, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. A masszát simítsuk rá egy sütőpapírral letakart sütőlemezre. A sütőben középmagasságban, 100 fokon szárítsuk ki, majd vegyük ki. Hagyjuk kihűlni, végül vágjuk szeletekre.
+ Tippek
– Fóliába csomagolva állandóan tarthatunk egy szeletet a táskánkban. Vihetünk belőle bárhová: a munkahelyünkre, az edzőterembe, vezetéshez, az iskolába.
– Mivel nagyon tápláló és energiadús, néha egy-egy főétkezést is helyettesíthetünk vele.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!