Karácsonyi plusz kilók: miért szedünk fel ilyenkor és hogyan szabaduljunk meg tőlük?

Karácsonyi plusz kilók: miért szedünk fel ilyenkor és hogyan szabaduljunk meg tőlük?

Címlap / Életmód / Karácsonyi plusz kilók: miért szedünk fel ilyenkor és hogyan szabaduljunk meg tőlük?

Az ünnepi előkészületek őrült körforgásában egyre csak szervezkedünk, rohanunk és idegeskedünk, aztán amikor eljön a várva-várt pihenés ideje, akkor legtöbbször már csak azzal törődünk, hogy hogyan tudnánk minél több ínycsiklandozó karácsonyi finomságot belapátolni magunkba. Persze az edzést hajlamosak vagyunk kihagyni ebben az időszakban. Mindennek azonban meg is lesz az eredménye, például drágalátos plusz kilók formájában.

Kis Karácsony, nagy Karácsony – kis súlyfelesleg, nagy súlyfelesleg

Az ünnepek alatt végre ellazulhatunk, s ilyenkor az olyan tipikus karácsonyi édességekből, mint szaloncukor, bejgli, mézeskalács és zserbó, igen embert próbáló feladat keveset fogyasztani, hogy az isteni töltött káposztát már ne is említsük. Na, mármost ezt a résnyi szünetet használják ki a fránya zsírpárnák. Bizony szaporán támadásba lendülnek ellenünk, vagyis alattomosan felkúsznak ránk.

Has-, comb-, fenékpárnák – nekik mindegy, a lényeg, hogy otthont találjanak maguknak. Persze mi ennek korántsem örülünk és az újévben szomorúan szemléljük magunkat a tükörben: utálatos úszógumi, hurkás lovaglónadrág és lötyögő felkar lett a lakótársunk. Ez nem éppen örvendetes, de ne aggódj, nem vagy egyedül, emberek milliói szembesülnek hasonló problémákkal világszerte.

Ilyenkor persze nagyon népszerű „Jövőre többet mozgok” típusú újévi fogadalmakat tenni, ám ezeket megvalósítani már kevésbé egyszerű. A fogyás és az alakformálás témaköre persze nemcsak karácsony után van porondon, hiszen manapság talán nincs is olyan ember a világon, aki 100%-ban meg lenne elégedve a testével.

Ha kelleténél kicsit megnövekedett a térfogatunk, akkor viszont egyenes arányban csökken az önbizalmunk és nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Ráadásul, ahogy telnek az évek és idősödünk, az anyagcsere lelassul és testünk minden deka súlyfelesleghez egyre jobban ragaszkodik, s mindez végül már nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is problémás lehet. Tény, hogy az idő múlásával egyre nehezebb megszabadulni a plusz kilóktól, de nem lehetetlen!

Vadym Petrochenko/istockphoto.com

Nem csak esztétikai probléma

A legtöbb magyar ember testsúlya az átlagos BMI érték fölött helyezkedik el. Az okok különbözőek lehetnek; hogy csak egy párat említsünk: helytelen táplálkozás, napi 8 óra (esetenként több) ülőmunka, mozgásszegény és fokozottan stresszes életmód.

A plusz kilók viszont sajnos számos, súlyos betegség komoly rizikófaktorai lehetnek (pl.: szív- és érrendszer, mozgásszervi betegségek, cukorbetegség), úgyhogy nemcsak szépségünk szempontjából érdemes megszabadulni tőlük, hanem egészségünk érdekében is.

Miután idén is lesz tavasz és nyár, amikor a bő pulóverek már nem rejtik el idegesítő lakótársainkat, így ajánlatos a „karácsonyi plusz kilóktól való megszabadulás” c. projektnek minél előbb nekiállni. És ekkor jön a milliódolláros kérdés: „De mégis hogyan?”. Aggodalomra semmi ok, a megoldások tárháza igen széles, de mi most ezek közül a sport adta alakformáló lehetőségeket gyűjtöttük csokorba. A mozgás jótékony hatásait ugyanis feltétlenül meg kell mutatnunk testünknek, főleg, ha formálni szeretnénk rajta.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»