Karácsonykor sokan inkább az ajándékokra és a különleges édességekre helyezik a hangsúlyt, ezért szeretnének aránylag pénztárcabarát vacsorát tálalni szeretteik számára. Mutatunk most néhány teljes menüötletet erre a szempontra!
Pénztárcabarát menü
Harapnivaló: kandírozott csokis narancshéj
Leves: tárkonyos csirkemell raguleves
Főétel: sós bundában sült csirkecomb majonézes burgonyával
Desszert: mákos guba vaníliasodóval
A narancsok héját alaposan mossuk át, használjunk körömkefét is, hogy minden szennyeződést eltávolíthassunk. A narancshéjról távolítsuk el a fehér részt, csíkozzuk fel, majd egy napig áztassuk hideg vízben. A beáztatott narancshéjakat főzzük fel, majd hűtés után cukorszirupban érleljük. Az üvegesre főtt, cukorbevonatú narancshéjak felét mártsuk csokiba, és rácson hagyjuk hűlni.
Egy edényben vöröshagymát dinsztelünk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Miután a hús kifehéredett, a felaprított zöldségeket (sárgarépa, zöldbab, karalábé, stb.) is átforgatjuk, majd felöntjük vízzel. Leveskockával, tárkonnyal ízesítjük, majd puhára főzzük, végül habarással sűrűsítjük.
A csirkecombokat vastagon megsózzuk, olajjal bekent tepsiben, kevés vízzel először lefedve pároljuk, majd aranybarnára sütjük. A körethez kockára vágott burgonyát főzünk, amit hűlés után hagyományos módon elkészített tartármártásba forgatunk.
A mákos gubát a megszokott módon készítsük el, azonban szuflé formákban süssük készre, majd tálaljuk fel. A sodó egyszerű és olcsó változata híg vaníliapuding legyen.

Olcsó menü
Harapnivaló: szárított almakarikák
Leves: korhelyleves tejföllel
Főétel: rántott hal szerecsendiós zöldségpürével
Desszert: csokiba mártott muffin
A szárított almakarikákhoz az almákat megmossuk, 1-2 mm vastagságúra vágjuk, citromlével bepermetezzük, őrölt fahéjjal megszórjuk. Alacsony hőmérsékleten, nyitott sütőajtónál, egyszer megfordítva aranybarnára sütjük őket.
A korhelyleveshez kevés füstölt húst kockázunk, majd a megmosott savanyú káposztához adjuk, amivel vízben puhára főzzük. Vöröshagymás, paprikás rántást készítünk, amit fokhagymával is ízesítünk, ezzel sűrítjük a levest. Ízesítés gyanánt babérlevet és citromlevet használjunk.
Pénztárcánknak megfelelően vásároljunk halfilét, vagy pontypatkót, amit a szokásos módon, panírozással készítsünk el, a vacsora tálalása előtt, frissen rántsunk ki.
A zöldségpüréhez bármilyen főtt zöldséget felhasználhatunk, a burgonyán felül jó választás a sárga- és fehérrépa, karalábé. A zöldségeket főzés után alaposan törjük össze, kevés vajjal vagy tejjel tegyük krémesebbé, végül ízesítsük szerecsendióval.
A desszerthez készítsünk hagyományos csokis piskótát, amit tegyünk ízletesebbé apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, vagy egy-egy kocka csokival. Muffin formában süssük ki a süteményt, majd hűlés után mártsuk a tetejüket olvasztott csokoládéba.

Közép árkategóriás menü
Harapnivaló: leveles tészta rudacskák
Leves: borleves habgaluskával
Főétel: aszalt gyümölcsökkel töltött csirkemell krumplipürével
Desszert: gesztenyepüré tejszínhabbal
Vásároljunk mélyhűtött leveles tésztát, amit a kiengedés után lisztezett felületen nyújtsunk ki. Felületét kenjük meg olvasztott vajjal, vagy felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal, sóval és köménymaggal, majd sütőben pirítsunk aranybarnára.
A borleveshez ízlésünk szerint vízzel hígítsunk száraz fehérbort, majd ízesítsük szegfűszeggel, fahéjjal. Forraljuk fel, sűrítsük tojássárgája, kevés liszt és vaníliás cukor keverékével. Addig főzzük alacsony lángon, folyamatosan kevergetve, amíg a leves be nem sűrűsödik. A tojásfehérjékből csipet cukorral verjünk kemény habot, majd szaggassuk forrásban levő vízbe és főzzük őket mindkét oldalukon egy-egy percig.
A csirkemelleket óvatosan, vízszintesen vágjuk fel, szükség esetén kicsit klopfolhatjuk is a felületüket. Ízesítjük sóval, borssal, majd az előzőleg fehérborba áztatott aszalt gyümölcsöket halmozzuk a tetejükre. Óvatosan feltekerjük a húst, fogpiszkálóval rögzítjük.
Olajozott tepsibe helyezzük, amivel felületüket is vékonyan megkenjük, majd először lefedve, később grillezve készre sütjük. A burgonyapürét a megszokott módon krémesre készítjük, a húsokat oldalirányban felszelve tálaljuk.
Vegyünk mélyhűtött gesztenyepürét, kiengedés után ízesítsük porcukorral és kevés rummal. Nyomjuk át krumplinyomón, majd tejszínhabbal rétegezve, magas pohárban tálaljuk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!