Karácsonyi menüötletek a pénztárcádhoz szabva

Karácsonyi menüötletek a pénztárcádhoz szabva

Címlap / Otthon / Karácsonyi menüötletek a pénztárcádhoz szabva

Karácsonykor sokan inkább az ajándékokra és a különleges édességekre helyezik a hangsúlyt, ezért szeretnének aránylag pénztárcabarát vacsorát tálalni szeretteik számára. Mutatunk most néhány teljes menüötletet erre a szempontra!

Pénztárcabarát menü 

Harapnivaló: kandírozott csokis narancshéj
Leves: tárkonyos csirkemell raguleves
Főétel: sós bundában sült csirkecomb majonézes burgonyával
Desszert: mákos guba vaníliasodóval

A narancsok héját alaposan mossuk át, használjunk körömkefét is, hogy minden szennyeződést eltávolíthassunk. A narancshéjról távolítsuk el a fehér részt, csíkozzuk fel, majd egy napig áztassuk hideg vízben. A beáztatott narancshéjakat főzzük fel, majd hűtés után cukorszirupban érleljük. Az üvegesre főtt, cukorbevonatú narancshéjak felét mártsuk csokiba, és rácson hagyjuk hűlni.

Egy edényben vöröshagymát dinsztelünk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Miután a hús kifehéredett, a felaprított zöldségeket (sárgarépa, zöldbab, karalábé, stb.) is átforgatjuk, majd felöntjük vízzel. Leveskockával, tárkonnyal ízesítjük, majd puhára főzzük, végül habarással sűrűsítjük. 

A csirkecombokat vastagon megsózzuk, olajjal bekent tepsiben, kevés vízzel először lefedve pároljuk, majd aranybarnára sütjük. A körethez kockára vágott burgonyát főzünk, amit hűlés után hagyományos módon elkészített tartármártásba forgatunk.

A mákos gubát a megszokott módon készítsük el, azonban szuflé formákban süssük készre, majd tálaljuk fel. A sodó egyszerű és olcsó változata híg vaníliapuding legyen.

Olcsó menü

Harapnivaló: szárított almakarikák
Leves: korhelyleves tejföllel
Főétel: rántott hal szerecsendiós zöldségpürével 
Desszert: csokiba mártott muffin

A szárított almakarikákhoz az almákat megmossuk, 1-2 mm vastagságúra vágjuk, citromlével bepermetezzük, őrölt fahéjjal megszórjuk. Alacsony hőmérsékleten, nyitott sütőajtónál, egyszer megfordítva aranybarnára sütjük őket.

A korhelyleveshez kevés füstölt húst kockázunk, majd a megmosott savanyú káposztához adjuk, amivel vízben puhára főzzük. Vöröshagymás, paprikás rántást készítünk, amit fokhagymával is ízesítünk, ezzel sűrítjük a levest. Ízesítés gyanánt babérlevet és citromlevet használjunk.

Pénztárcánknak megfelelően vásároljunk halfilét, vagy pontypatkót, amit a szokásos módon, panírozással készítsünk el, a vacsora tálalása előtt, frissen rántsunk ki.

A zöldségpüréhez bármilyen főtt zöldséget felhasználhatunk, a burgonyán felül jó választás a sárga- és fehérrépa, karalábé. A zöldségeket főzés után alaposan törjük össze, kevés vajjal vagy tejjel tegyük krémesebbé, végül ízesítsük szerecsendióval.

A desszerthez készítsünk hagyományos csokis piskótát, amit tegyünk ízletesebbé apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, vagy egy-egy kocka csokival. Muffin formában süssük ki a süteményt, majd hűlés után mártsuk a tetejüket olvasztott csokoládéba.

Közép árkategóriás menü 

Harapnivaló: leveles tészta rudacskák
Leves: borleves habgaluskával
Főétel: aszalt gyümölcsökkel töltött csirkemell krumplipürével
Desszert: gesztenyepüré tejszínhabbal

Vásároljunk mélyhűtött leveles tésztát, amit a kiengedés után lisztezett felületen nyújtsunk ki. Felületét kenjük meg olvasztott vajjal, vagy felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal, sóval és köménymaggal, majd sütőben pirítsunk aranybarnára.

A borleveshez ízlésünk szerint vízzel hígítsunk száraz fehérbort, majd ízesítsük szegfűszeggel, fahéjjal. Forraljuk fel, sűrítsük tojássárgája, kevés liszt és vaníliás cukor keverékével. Addig főzzük alacsony lángon, folyamatosan kevergetve, amíg a leves be nem sűrűsödik. A tojásfehérjékből csipet cukorral verjünk kemény habot, majd szaggassuk forrásban levő vízbe és főzzük őket mindkét oldalukon egy-egy percig.

A csirkemelleket óvatosan, vízszintesen vágjuk fel, szükség esetén kicsit klopfolhatjuk is a felületüket. Ízesítjük sóval, borssal, majd az előzőleg fehérborba áztatott aszalt gyümölcsöket halmozzuk a tetejükre. Óvatosan feltekerjük a húst, fogpiszkálóval rögzítjük.

Olajozott tepsibe helyezzük, amivel felületüket is vékonyan megkenjük, majd először lefedve, később grillezve készre sütjük. A burgonyapürét a megszokott módon krémesre készítjük, a húsokat oldalirányban felszelve tálaljuk.

Vegyünk mélyhűtött gesztenyepürét, kiengedés után ízesítsük porcukorral és kevés rummal. Nyomjuk át krumplinyomón, majd tejszínhabbal rétegezve, magas pohárban tálaljuk.

7 karácsonyi asztaldísz kétbalkezeseknek
Galéria / 7 karácsonyi asztaldísz kétbalkezeseknek

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!