Isteni, illatos narancsos csokitorta – Recept a lekvárhoz és a kandírozott narancshoz is!

Isteni, illatos narancsos csokitorta – Recept a lekvárhoz és a kandírozott narancshoz is!

Címlap / Életmód / Receptek / Isteni, illatos narancsos csokitorta – Recept a lekvárhoz és a kandírozott narancshoz is!

Vannak percek alatt összedobható édességek, melyeket akkor is elkészíthetsz, ha váratlan vendég érkezik, vagy ha csak gyorsan szeretnél valami finomat enni. A narancsos csokitorta nem ezek közé tartozik, mégis megéri a fáradtságot, mert olyan édesség, ami a legválogatósabbak igényeit is kielégíti, igazi csemege, ami ünnepnapokra való.

Ha pedig kandírozott narancshéjból és lekvárból többet is készítesz, később már lényegesen lerövidíthető az elkészítés ideje, hiszen maga a sütemény nem is annyira bonyolult.

Hozzávalók:

A süteményhez:

1 tojás, 1 csomag sütőpor, 5 dkg vaj, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 evőkanál kakaó, 1 tábla étcsoki.

A kandírozott narancshéjhoz és a lekvárhoz:

3 nagy narancs, körülbelül 3 dkg cukor, egy csomag zselatinpor, egy liter víz.

Elkészítés:

A narancsokat pucolt meg, majd a héj belsejéből vágd ki a fehér részt, mert ennek keserű az íze. A legegyszerűbb, ha filéző késsel, vagy zöldséghámozóval dolgozol. Minél nagyobb darabokban szedted le a narancshéjat, annál egyszerűbb lesz a dolgod. A narancshéjat vágd tetszőleges formájú darabkákra, majd tedd hideg vízbe, és áztasd néhány órán keresztül, de akár egy éjszakán át is. Ez után forralj vizet, a forró vízbe dobd bele a narancshéjat és főzd legalább hat percig, majd szűrd le és mosd át hideg vízzel.

Ekkor mérd meg a narancshéjat, és a saját súlyánál egy kicsivel több cukorból és vízből főzz szirupot, majd ebbe dobd a narancshéjakat. Óvatosan kevergetve főzd addig, amíg a máz be nem vonja a narancshéjat, és szép csillogó nem lesz a felülete. Ha közben a víz elfő, nyugodtan pótold. A kész narancshéjakat sütőpapíron szárítsd meg.

A lekvárhoz a megpucolt narancsok gerezdjeink nyisd fel a fehér hártyát, és a tartalmukat, tehát magát a gyümölcshúst dobáld egy tányérba.

Adj hozzá ízlés szerint cukrot, valamint, ha szeretnél, egy csipet gyömbért és fahéjat, majd óvatosan kezd el főzni. Ha már rotyog, keverd hozzá a zselatint is, és hagyd kihűlni a lekvárt.

A tésztához a tojást keverd habosra a cukorral, a sütőporral és a margarinnal. Fontos, hogy a margarin szobahőmérsékletű legyen, de ne olvasztott. Minél habosabb a krém, annál könnyebb lesz a tészta. Ez után add hozzá a kakaóport és a lisztet is, és keverd simára a masszát a tejjel. A csokit törd darabokra és a kandírozott narancshéjjal együtt szórd a tésztába. Kilisztezett, kivajazott tortaformában 20-25 percig süsd 180 fokon.

Amikor a kész tészta kihűlt, vágd ketté, és a közepét töltsd meg a narancslekvárral. A tetejére csorgathatsz csokimázt és díszítheted megmaradt narancshéjjal vagy néhány narancsgerezddel is.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!