Így ismerd fel, ha szociális szorongó vagy – ezekkel a módszerekkel megkönnyítheted a napjaid

Így ismerd fel, ha szociális szorongó vagy – ezekkel a módszerekkel megkönnyítheted a napjaid

Címlap / Életmód / Egészség / Így ismerd fel, ha szociális szorongó vagy – ezekkel a módszerekkel megkönnyítheted a napjaid

Egyre több a szorongásos betegség, legalább is statisztikailag – ezek közül is kiemelkedik a szociális szorongás, amin nagyon nehéz felülkerekedni. Ha úgy gondolod, hogy te is ettől szenvedsz, próbáld ki az alábbi tippeket, szakértők szerint ugyanis működnek!

A szociális szorongást nagyjából úgy lehet leírni, hogy a tömeg vagy a környezet negatív véleményétől való félelem. Ez még magában nem lenne akkora probléma, csakhogy olyan bajokat hoz magával, mint az alacsony önértékelés, a túlságos kritika magaddal szemben, ami egészen a depresszióig fajulhat.

Könnyen észreveheted, ha te is szenvedsz benne: különbség van ugyanis az egyszerű visszahúzódó magatartás, a publikus szerepléstől való félelem, és a szó szerinti rettegés között.

Amikor teljesen szürreálisan kezdesz el szorongani, és nincsen semmi jól behatárolható oka (izgulsz, hogy elrontod a szövegedet egy nagyobb tömeg előtt – ez teljesen normális, de ha nem akarsz elmenni egy nagyobb baráti társasággal valahová, mert félsz, hogy nem fognak szeretni, az már nem). Mit tegyél, ha rájöttél, hogy a szorongás ezen formájától szenvedsz? Próbáld ki az alábbi tippeket!

Legyél racionális!

A legegyszerűbben úgy védekezhetsz a szorongás ellen, ha végiggondolod, mennyire logikátlan dolgok miatt aggódsz – ha higgadt fejjel végigveszed, hogy valójában mi a legrosszabb, ami történhet, rájössz, hogy nincs mi miatt izgulnod. Az ösztöneinek persze nem tud parancsolni az ember, de sokat segít, ha ésszel tudod, hogy teljesen feleslegesen szorongsz. Ha érzed, hogy eluralkodik rajtad a pánik, tudatosítsd magadban, hogy később mennyire butaságnak fogod tartani, hogy ilyesmin szorongtál.

Így ismerd fel, ha szociális szorongó vagy – ezekkel a módszerekkel megkönnyítheted a napjaidKép forrása: pixabay.com

Készíts magadnak listát!

Vedd számba, hogy milyen szituációk aggasztanak a legjobban, és kezdj el szembenézni velük! 

Először kezdd azzal, amelyiktől a legkevésbé félsz, aztán haladj felfelé – hidd el, ahogyan pipálod ki őket, egyre inkább rájössz, hogy egyáltalán nem reálisak a félelmeid.

Ráadásul így rá is kényszeríted magadat arra, hogy minél több szituációba belehelyezkedj.

Vegyél mély levegőt!

Nagyon egyszerű megoldásnak tűnik, és az tény, hogy nem ettől fogsz kigyógyulni a szorongásból – de a mély légzés nagyon sokat segít abban, hogy lenyugtasd magad, ilyenkor ugyanis minél jobban bepánikolsz és szorongasz, a szívverésed annál jobban felgyorsul, és belekerülsz egy olyan ördögi körbe, amiből nehéz kitörni. Ha tudatosan lenyugtatod magad, elejét veheted annak, hogy akár pánikrohamod is legyen, ami a szorongás gyakori velejárója.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást