Ha így alszol éjszakánként, fogyni is képes leszel

Ha így alszol éjszakánként, fogyni is képes leszel

Címlap / Életmód / Egészség / Ha így alszol éjszakánként, fogyni is képes leszel

Az alvás regenerálja a szervezetedet

A szervezed számára a jó éjszakai alvás olyan, mint ha az okostelefon a töltőkábelére van csatlakoztatva. Amikor alszol, a sejtjeid, a szerveid és az agyad is regenerálódik, az akkumulátor pedig töltődik. Így másnap reggel fitten érezheted magad, érzelmileg kiegyensúlyozottabb lehetsz, könnyebben fogsz ötletelni, és minden bizonnyal jobban is fogsz koncentrálni. Az ilyen egyből tapasztalható pozitívumok mellett pedig az alvás a zsírlebontást és az éhségérzetedet is befolyásolja.

A túl kevés alvás éhessé tehet és a zsírégetésre is kihat

Az alvás nagy hatással van a hormonális egyensúlyra. Pontosabban a ghrelin és a leptin nevű hormonok, amelyek az éhség és a jóllakottság érzésének szabályozásáért felelősek. A túl rövid ideig tartó éjszakai alvás hatására a ghrelin szintje megemelkedik a szervezetben, miközben a leptin szintje csökken. Másnap ezért erősebb lehet az éhségérzeted, és valószínűleg automatikusan többet fogsz enni, mint amennyi ételre valójában szükséged lenne. Ez természetesen hosszú távon az alakodnak és az egészségi állapotodnak sem kedvező.

Az, hogy mennyi ideig alszol, abban is tükröződik, mennyi zsírt éget el a szervezeted. Az elegendő alvás ugyanis elősegíti a zsírvesztést és megakadályozza az izomvesztést.

Ez annak a növekedési hormonnak köszönhető, amelyet a szervezet alvás közben termel. A túl kevés alvás így pontosan az ellenkező hatást váltja ki: kevésbé veszít könnyen a test a zsírtömegéből, miközben az izomvesztés könnyebben beindulhat. Hogy ez a folyamat nálad kedvezően alakuljon, fontos tudnod, mennyi ideig érdemes aludnod.

DmitriiSimakov/istockphoto.com

Mennyi ideig aludj, és hogyan készülj fel az éjszakákra?

A szakértők szerint az éjszakai 7-9 óra alvás az, ami a legegészségesebb a szervezetünk számára. De az is sokat számít, ha rendszeresen ugyanabban az időben alszol el, minden nap kiszellőzteted a hálószobát, késő délután pedig már kerülöd a koffeint. Szintén segíthet, ha estefelé nem fogyasztasz zsíros ételeket, és az elalvás előtti órákban az alkoholfogyasztást is kerülöd. Ellenben egy csésze nyugtató tea estefelé sokat segíthet abban, hogy pihentetőbben teljenek az éjszakáid.

A mai világban teljesen természetesnek vesszük, hogy különféle digitális eszközök vesznek körül minket, de abban, hogy elaludjunk, és valóban nyugodtan pihenjünk, ez sem segít. A számítógép, a tévé, az okostelefon és a tablet is arra ösztönözhet, hogy tovább maradj fent. Ha viszont egy jobb alvási rutinra vágysz, akkor legalább egy órával azelőtt válj meg mindegyiktől, hogy lefeküdnél. Ebben az is segíthet, ha eleve nem is tartasz televíziót a hálószobádban, a többi eszközt pedig le is némítod vagy kikapcsolod, hogy biztosan senki ne zavarjon.

Végül pedig azt is tudatosítsd magadban, hogy a lefekvés előtti órák nem igazán alkalmasak a nagy problémák megoldására. Ahelyett tehát, hogy bármin is hosszasan elmélkednél, vegyél inkább egy forró fürdőt, meditálj vagy olvass. Ezután kapcsold le a villanyt, hiszen a sötétség arra készteti a szervezeted, hogy felszabadítsa a természetes alvási hormont, a melatonint, míg a fény elnyomja azt. Ha mindezeket figyelembe veszed, szinte biztos, hogy hamarosan jobban fogsz aludni, és azok a bizonyos feleslegesnek érzett kilóid is leolvadnak rólad.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Juzsu
    2022.10.27., 19:13

    Igy hizik el aki gyereket szül,mert utána nincs alvás

    Válasz

Írj egy hozzászólást