Hosszú, egészséges életre vágysz? Tartsd karban a gerinced!

Hosszú, egészséges életre vágysz? Tartsd karban a gerinced!

Címlap / Életmód / Egészség / Hosszú, egészséges életre vágysz? Tartsd karban a gerinced!

Egy kínai közmondás úgy tartja, hogy a hosszú élet titka a rugalmas gerinc. A modern kor embere hajtja az időt, a pénzt, a javakat, állandó, nagyfokú elvárásoknak igyekszik megfelelni, ami egyrészt óriási stresszel jár, ha a lelki vonatkozását tekintjük (ami végül kihat az egészségre is), másrészt ülőmunkában és mozgásszegény hétköznapokban elgyengült, deformálódott gerincet eredményez, ami pedig végeredményében kihat az egész szervezeti működésre. Tegyél ellene, ­kezdd el a gerincszervizelést már ma!

Amit a gerincoszlopról tudnod kell

Testünk tartóoszlopa egy rugalmas, de erős váz, amely 24 csigolyából, a keresztcsontból és a farokcsont összecsontosodott, 9­11 darab ”álcsigolyájából” áll. Mióta az ember felegyenesedett, a gerinc függőleges irányú, de nem tökéletesen egyenes, hanem oldalról nézve az egészséges gerincben kettős S alakú görbület fut végig.

A gerincoszlop kritikus pontjai a porckorongok, amelyek a csigolyák között nemes feladatot látnak el: rugalmas anyaguknak köszönhetően védik az ütközéstől, nyomástól a csigolyákat, és hajlékonnyá teszik a gerincet. Ezek a porckorongok akkor tudnak maradéktalanul eleget tenni természetbeli hivatásuknak, ha felszíneik egymással párhuzamosak. Sajnos a gerinc folyamatos terhelése és karbantartásának mellőzése miatt a porckorongok eldeformálódnak, így megbomlik a gerinc természetes görbületrendszere, ez pedig hosszú távon egyenes út lehet napjaink népbetegségéhez, az igen fájdalmas gerincsérvhez

(Kiszámoltad már, hány órát ülsz a munkahelyeden, a kocsiban, a tv előtt nap mint nap? Vagy ha álló munkát végzel, milyen helytelenül is tartod magad?)

Miért fontos a gerinc egészsége?

A helytelen testtartás tehát eldeformálja a porckorongok alakját, vagyis az egész gerincoszlopot, és ez nemcsak rontja a megjelenésed, hanem módszeresen, dominó­-effektusban kihat az összes szervi működésedre: a szervek nem tudják megfelelően ellátni feladatukat, és egyre több egészségügyi panasszal számolhatsz.

Első körben a mozgásszervi kellemetlenségeken túl emésztési, keringési problémák jelentkeznek. Aztán megbomlik a test izomegyensúlya, ami kihat az ízületekre, a szalagokra, a szervrendszerekre, a szívre, majd az idegrendszer is kiegyensúlyozatlanná válik és így tovább, hiszen minden mindennel összeköttetésben van, ettől működik komplexen a test.

Most csak annyira ijedj meg, hogy észbe kapj – igenis rendkívüli fontosságú a gerinced egészségének megőrzése!

Jógázz! Megfelelő pózokkal, gyakorlatsorokkal a probléma megelőzhető, korrigálható.

Sosem késő nekifogni a célzott gerincterápiának, legyen az például jóga (a gerincjóga kifejezetten ajánlott), vagy gerinctorna. Sajnos megfelelő fókusz és kontroll nélkül hiába sportolsz, ha eleve rossz a tartásod – ezt a testtartást fogod stabilizálni azáltal, hogy megerősíted körülötte az izmokat. Keress fel egy egészségmegőrző stúdiót, meglátod, a gerinced megkönnyebbül, és kívánni is fogja a rendszeres és módszeres átmozgatást.

Legyen a napi rutin része!

Ha tudod, hogy rossz a tartásod, mindig figyelj rá, hogy állás közben, bárhol is vagy, billentsd magad alá a medencéd, finoman húzd be a köldököt a gerinc felé, egyenesítsd és nyújtsd a derekad. Emeld meg a bordákat, a mellkasod, gördítsd hátra a vállakat (ne engedd előreesni, mert az az egész mellkast beejti, nyomja a tüdőt és a szívet) és hozd is egy vonalba a kettőt, korrigálva a gerincferdülést. Végül az állat gondolatnyit húzd be a torkod felé, ettől kiegyenesedik a tarkó, megemelkedik picit a fejtető a plafon felé, és fellélegezhetnek a nyaki csigolyák.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!