Statisztika: ezért okoz gondot a home office az emberek többségének

Statisztika: ezért okoz gondot a home office az emberek többségének

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Statisztika: ezért okoz gondot a home office az emberek többségének

A koronavírus megjelenését követően rengeteg munkahelyen álltak át a dolgozók home office-ra. Aki csak teheti, már hónapok óta otthonról végzi el a tennivalókat, ami sokak számára valódi felüdülést jelent, míg másoknak komoly nehézségeket.

De egy biztos: a „próbaidőszak” után mindenkinek meglett erről a véleménye. Noha számtalan előnye van annak, hogy nem kell bejárni dolgozni, nem titok, hogy hátrányai is akadnak a home office-nak. Egy amerikai kutatás során több, mint 2000 embert kérdeztek ki erről típusú munkáról, és a válaszok alapján több érdekességekre is bukkantak.

Sok a hátrány

A figyelem és a koncentrálás például sokkal nehezebben megy az embereknek: a résztvevők 61.6%-a érezte úgy, hogy a legnagyobb figyelemelterelést a közösségi média okozza (elvégre a főnök úgysem látja, hogy milyen oldalak vannak megnyitva), de a listában zavaró tényezőként ott szerepelt az okostelefon, a Netflix, a gyerekekkel való foglalkozás, a különböző játékok, és a hírolvasás is.

Az emberek jelentős része hallgatja munka közben a tévét is, sőt, minden negyedik ember beismerte, hogy nézett már pornót munkaidőben a home office alatt.

A résztvevők szerint bár jó dolog, hogy tudnak sorozatot nézni munkaidőben, és ráérnek később felkelni, azért akadnak hátrányok is. Az emberek 55.8%-ának a személyes találkozások és beszélgetések hiányoznak nagyon, míg 43.5%-nak az okoz problémát, hogy nehéz elválasztani a munkát és a szabadidőt egymástól.

De szintén gondnak érezték azt, hogy sokkal kevésbé tudnak odafigyelni az étkezésükre, nehezen parancsolnak maguknak, és kezd elegük lenni a munkahelyi videóhívásokból is.

Home office hálószobában

Előnyök is vannak

Persze ne felejtsük el az előnyöket se, hiszen szerencsére ebből is kijut bőven! Az elsőszámú előnynek a résztvevők a rugalmasabb munkaidőt tartják, majd ezt követi szorosan az utazással töltött idő lecsökkenése, a reggeli készülődés elhagyása, valamint a spórolás, hiszen így többet főznek maguknak, és kevesebb impulzív vásárlásra kerül sor.

Azonban a klasszikus munkaidőt tartani sokak számára nehézkes: a legtöbben technikai problémák miatt csúsznak meg a feladataikkal, de a házimunka, a késői kelés, a gyerekek, valamint a motiváció hiánya is ott áll a háttérben. Sőt, minden negyedik ember elárulta, hogy több alkoholt fogyasztott a home office kezdete óta, hiszen nem érezték problémának az enyhe másnapot úgy, hogy nem kell kimozdulniuk a házból. 

Az alvási szokásainkra is nagy hatással van a home office, derül ki a kutatásból. Az emberek harmada sokkal később kel fel reggel, mint korábban, de ennek ellenére 44.5% kevesebbet alszik, szemben azzal, amikor rendesen bejártak dolgozni. Erről az tehet, hogy későn jutnak ágyba, még ott is telefonoznak, ezért bár ráérnek 9-kor felkelni, így sem aludtak többet hat-hét óránál.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»