Hogyan vedd rá magad az edzésre, ha depresszióval küszködsz?

Hogyan vedd rá magad az edzésre, ha depresszióval küszködsz?

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan vedd rá magad az edzésre, ha depresszióval küszködsz?

Rendszeresen edzeni még egészségesen sem egyszerű – akkor viszont főleg nem, ha az ember lánya még arra sem talál motivációt, hogy reggelente kikeljen az ágyból. Az azonban biztos, hogy ha elhagyod magad, sokkal rosszabbul fogod érezni magad a bőrödben – de hogyan találj motivációt ahhoz, hogy elkezdj valamit mozogni?

Kezdd kicsiben!

Tudom, ilyenkor felkelni is nehezedre esik, és az alapvető emberi tevékenységek (fürdés, fogmosás, evés) ugyanolyan fárasztónak tűnnek, mint egy kétórás edzés a teremben. Mindegy, milyen fokú depresszióval küzdesz, mindenképpen megnehezíti az életed legegyszerűbb területeit is.

Ezért ne is akarj rögtön nagyban kezdeni: elég az, ha nem autóval, hanem busszal mész dolgozni, a suliba menet a hosszabb utat választod, vagy korábban szállsz le a metróról, és beiktatsz egy kis mozgást. Segít, ha ügyesen belecsempészed a mindennapjaidba a sportot, és nem kell külön rávenned magad, hogy elindulj.

Figyelj arra, hogyan érzed magad!

Vedd rá magad arra, hogy végigcsinálj egy tízperces jógaórát, aztán figyeld meg, hogy érzed magad utána. Ugye, hogy az volt a legrosszabb rész, amikor győzködted magad, hogy nekivágj? Amikor már megvagy, egy idő után azt kívánod majd, bárcsak tovább tartana – és így folyamatosan növelheted a mozgással töltött időt.

Lassan kezdj némi erőkifejtést igénylő sportba is – mondjuk fuss tíz percet. Ugye, milyen jó utána megállni, és belegondolni, hogy ma is tettél valamit az egészségedért? Jó érzés, hogy kifáradtál, használtad az izmaidat, megbecsülted a testedet? Ha arra figyelsz, hogyan érzed magad mozgás után, és nem arra, milyen kínokat élsz át előtte (vagy alatta), akkor hamarabb veszed majd rá magad a dologra.

Jutalmazd meg magad a sikerért!

Mindegy, hogy végigcsináltál egy izzasztó spinning órát, vagy sétáltál tíz percet a ház körül – a mozgás jutalmat érdemel. Persze ne rontsd el azzal, hogy rögtön két tábla csokit falsz be együltő helyedben, hanem válassz olyan jutalmakat, amik a lelkedet is gazdagítják.

Találd ki mondjuk, hogy ha egy hétig minden nap fél órát mozogsz, megveszed magadnak azt a könyvet, amire régóta áhítozol, de eddig nem akartál rá pénzt kiadni. Vagy ha fáradtan hazaesel este, mégis beszorítod a mozgást a napodba, hétvégén tarts maratont a kedvenc sorozatodból mindenféle bűntudat nélkül. Így automatikusan összekötöd a sportot a boldogságérzettel, és könnyebben indulsz majd el otthonról.

Találj magadnak edzőtársat!

Ha megoszthatod a nehéz és boldog pillanatokat is valaki mással, máris úgy érzed majd, hogy nem vagy egyedül a küzdelmeiddel. Ha találsz magadnak egy edzőtársat – még ha nem is fizikai valójában, csak az interneten beszélitek meg a dolgaitokat –, az még a depressziódon is segíthet.

Hiszen a depresszió egyik fő tünete az, hogy elszigeteltnek érzed magad, és úgy hiszed, teljesen egyedül vagy a világban. Ha segítő kezet keresel az edzésekkel kapcsolatban, hamar észreveheted, hogy ez a szörnyű érzés kezd eltűnni, és ha nem is válik teljesen kámforrá, sokkal elviselhetőbb lesz. Hiszen mindig van kihez szólnod, ráadásul olyan témában, ami nem hozza magával kényszerszerűen azt, hogy a betegségedről is beszélned kell. Ez pedig hatalmas felszabadulást jelenthet annak, aki ebben a valóságban él.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást