Hogyan készíts és tartósíts otthon mustot?

Hogyan készíts és tartósíts otthon mustot?

Címlap / Életmód / Receptek / Hogyan készíts és tartósíts otthon mustot?

A mustot egészséges szőlőből készítsd, amelyen még nem láthatóak az erjedés nyomai, mert csak így kapsz igazán ízletes italt.

Hogyan készül a must?

A szőlőfürtöket alaposan mosd meg, majd csorgasd le róluk a vizet. Szemezd le a kocsányról a szemeket egy tálba, és tedd bele a gyümölcscentrifugába. A centrifugázott szőlőlé lesz a must. Frissen fogyaszd, mert már másnap erjedésnek indulhat, mert a benne lévő cukor alkoholra és széndioxidra bomlik le.
Az erjedő must neve „murci”, és az íze kevésbé élvezetes, mint a musté. A murci alakul át borrá. Minél több cukor van a szőlőlében, a bor annál erősebbé válik. A borászok a borospincében egy összetett eljárást alkalmaznak. Egy nagy edényben kíméletesen összezúzzák, majd présben kipréselik a szemekből a levet, vagyis a mustot.

Forralás

A gyerekek és az óvatosabb felnőttek forralva igyák a mustot, mert a mustban kártékony baktériumok nyüzsögnek, amelyek hasmenést okozhatnak. Forralással megelőzhető az erjedés, így a must sokáig eláll anélkül, hogy borrá válna.
Ha szeretnéd a mustot hosszabb időre eredeti állapotában megőrizni, akkor a következő 3 tartósítási mód közül választhatsz:

A friss musthoz adj tartósítószert!

A hagyományos befőzés szabályai szerint jársz el, ha a mustot dupla szűrőn átszűrve szűk szájú üvegpalackokba töltöd, és literenként 1 késhegynyi nátrium-benzoátot teszel a tetejére. Vigyázz, hogy a tartósítópor ne keveredjen össze az itallal.
Az üvegek tetejére helyezz tiszta vászondarabokat, majd állítsd őket hűvös helyre. Négy hét múlva a vászondarabok helyett dugókkal zárd le az üvegek száját, nehogy a must felforrjon és kifolyjon a palackokból. Felbontás után az italból önts le egy ujjnyit, hogy a poharadba ne kerüljön tartósítószer.

Fagyaszd le a mustot!

A friss italt öntsd alaposan kiöblített műanyag palackokba vagy papír alapú italos dobozokba, és rakd a mélyhűtőbe.
Három hónapon belül fogyaszd el a lefagyasztott mustot. Miután kiveszed a mélyhűtőből, várd meg, amíg magától kiolvad, ne melegítsd se tűzhelyen, se mikrohullámú sütőben.

Tartósítsd a mustot pasztőrözéssel!

A mustot adalékanyagok nélkül öntsd egy főzőedénybe, majd tűzhelyen kezdd el melegíteni. Miután eléri a forráspontot, főzd 15 percig, majd szedd le evőkanállal a tetejére felszálló üledéket.
Ne várd meg, amíg kihűl, hanem még forrón oszd szét üvegpalackokba, és tedd száraz dunsztba. Ha maradt egy kevés üledék, az nem baj, majd leszáll az üvegek aljára. Egészségedre!

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!