Egészség / Életmód

Egyenesen hízhatsz tőle, ha nem vacsorázol – egy új tanulmány szerint

Egyenesen hízhatsz tőle, ha nem vacsorázol – egy új tanulmány szerint

Nagyon régi diétamítosz az, hogy este hat után már nem is érdemes enni. Ezt már milliószor megcáfolták, a valóság leginkább az, hogy lefekvés előtt egy órával már nem érdemes nehezet fogyasztani, mert rosszabbul fogsz aludni.

Mégis még mindig van, aki azt mondja, igaz a mondás: reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus. A makacs mítosz tartja magát. Nagyon sok embert vesz rá még mindig arra, hogy egy az egyben kihagyja a vacsorát. Pedig ez sokkal károsabb, mint gondolnánk.

A Nutrients tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint nemcsak a fogyás, de a súlymegtartás szempontjából is fontos lehet a vacsora. Japán kutatók több mint 25 ezer egyetemi diákot vizsgáltak meg három éven keresztül, méghozzá aszerint, hogy hogyan időzítik az étkezéseiket, és ez hogyan hat a súlyukra.

A három év alatt azt találták, hogy a vacsora kihagyása volt a legnagyobb előjele annak, hogy valaki hízni kezdett, ráadásul annyira, hogy a túlsúlyig is eljusson. Érdekes, hogy a reggeli és az ebéd kihagyása nem járt ilyen eredménnyel, ezekkel kapcsolatban nem találtak összefüggést a kutatók. A statisztika magáért beszél: a nők és a férfiak esetében is a vacsora kihagyása 10 százalékos testsúlynövekedéssel járt átlagosan. 

Vacsorázó nő
istockphoto

A kutatók felhívják a figyelmet arra is, hogy korábbi kutatások azt mutatták ki: az alacsony evési gyakoriság, azaz az, ha valaki kihagy egy-egy étkezést, a súlynövekedéssel hozható összefüggésbe. Korábban azonban mindig a reggeli esetében tanulmányozták ugyanezt, az ebédet és a vacsorát nem igazán figyelték meg. 

Az összefüggés tehát egyértelmű: az, aki kihagyja a vacsorát, nagyobb eséllyel fog meghízni.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást