Egyenesen hízhatsz tőle, ha nem vacsorázol – kutatók szerint

Egyenesen hízhatsz tőle, ha nem vacsorázol – kutatók szerint

Címlap / Életmód / Egészség / Egyenesen hízhatsz tőle, ha nem vacsorázol – kutatók szerint

Úgy gondolod, hogy jót teszel az alakodnak azzal, ha kihagyod a vacsorát? Gondold újra: a tudomány szerint kifejezetten ártasz vele, és még akár hízhatsz is tőle, ha az utolsó főétkezéssel nem foglalkozol.

Nagyon régi diétamítosz az, hogy este hat után már nem is érdemes enni. Ezt már milliószor megcáfolták, a valóság leginkább az, hogy lefekvés előtt egy órával már nem érdemes nehezet fogyasztani, mert rosszabbul fogsz aludni.

Mégis még mindig van, aki azt mondja, igaz a mondás: reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus. A makacs mítosz tartja magát. Nagyon sok embert vesz rá még mindig arra, hogy egy az egyben kihagyja a vacsorát. Pedig ez sokkal károsabb, mint gondolnánk.

A Nutrients tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint nemcsak a fogyás, de a súlymegtartás szempontjából is fontos lehet a vacsora. Japán kutatók több mint 25 ezer egyetemi diákot vizsgáltak meg három éven keresztül, méghozzá aszerint, hogy hogyan időzítik az étkezéseiket, és ez hogyan hat a súlyukra.

A három év alatt azt találták, hogy a vacsora kihagyása volt a legnagyobb előjele annak, hogy valaki hízni kezdett, ráadásul annyira, hogy a túlsúlyig is eljusson. Érdekes, hogy a reggeli és az ebéd kihagyása nem járt ilyen eredménnyel, ezekkel kapcsolatban nem találtak összefüggést a kutatók. A statisztika magáért beszél: a nők és a férfiak esetében is a vacsora kihagyása 10 százalékos testsúlynövekedéssel járt átlagosan. 

Vacsorázó nő
istockphoto

A kutatók felhívják a figyelmet arra is, hogy korábbi kutatások azt mutatták ki: az alacsony evési gyakoriság, azaz az, ha valaki kihagy egy-egy étkezést, a súlynövekedéssel hozható összefüggésbe. Korábban azonban mindig a reggeli esetében tanulmányozták ugyanezt, az ebédet és a vacsorát nem igazán figyelték meg. 

Az összefüggés tehát egyértelmű: az, aki kihagyja a vacsorát, nagyobb eséllyel fog meghízni.

A lehetséges magyarázatok

A kutatók szerint az egyik lehetséges magyarázat erre az, hogy a kihagyott étkezés miatt a következő nap több kalóriát fogyaszt az ember, mert éhesebb, vagy mert úgy érzi, megteheti.

A másik lehetséges magyarázat az, hogy összefüggés van a kihagyott étkezés és az étrend minősége között. Utóbbit korábbi tanulmányok is kimutatták már. A The Journal of Nutrition tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint például azok, akik vacsora nélkül fekszenek le, általában egészségtelenebb ételeket is fogyasztanak. Különösen kevés zöldséget és sovány fehérjét, amelyek viszont az egészséges étrend alapjai. 

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a többi étkezés ugyanolyan fontos, mint a vacsora. Korábbi kutatások például a reggelivel kapcsolatban találtak ugyanolyan összefüggést, mint a mostani a vacsorával. A kutatók úgy gondolják, hogy mindhárom főétkezés nagyon fontos, és nem érdemes egyiket sem kihagyni, mert az egészségkárosodáshoz vezethet. A diéta minősége, és nem az étkezések ideje az, ami súlygyarapodáshoz vagy fogyáshoz vezet.

Forrás

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!