Egészség / Életmód

7 hasznos tipp az otthoni tornához

7 hasznos tipp az otthoni tornához

Az otthoni torna könnyen az életed részévé válhat, hiszen számtalan előnye mellett az egyik legolcsóbb mozgásforma is egyben. Annak érdekében, hogy eredményes és élvezetes legyen, néhány dologra ügyelned kell. 

Miért jó?

Otthon tornázni szuper, hiszen egy csomó költségtől és kellemetlenségtől tudod magadat megkímélni. Nem kell utaznod az edzőteremig, variálni, hogy lezuhanyozz-e, vagy esetleg siess haza, nehogy megfázz, ráadásul nem kell sem nyitva tartáshoz sem órarendhez igazodnod.
 
Amit pedig a legjobb az az, hogy senkinek sem kell megfelelned, tehát nem kell tartanod kétkedő pillantásoktól, vagy a rosszalló véleményektől, ha nem teljesítesz túl jól, esetleg nem úgy nézel ki, mint aki minden napját a konditeremben tölti.

Élvezd!

Nem könnyű elérni arra a szintre, hogy a mozgásra ne csak a fogyás és erősödés eszközeként, hanem mint élvezetes hobbiként tekints, ám a cél mégis ennek elérése lenne.
 
Ha a mozgás az életed részévé válik, akkor igényed lesz rá és nem csak azért, hogy megőrizd a csodás alakodat, hanem mert tudod, hogy éveket nyerhetsz az egészséges életmóddal és a sporttal, ami bizony idős korban rengeteget fog számítani. 

Add meg a módját!

Élvezetesebb a torna, ha megadod a módját. Persze tornázhatsz a kinyúlt macinacidban is, de mivel a hangulatunkat befolyásolja az, hogy mit viselünk, érdemes az otthoni tornához is szépen előkészülni. 
 
Törölköző, vagy polifón a szőnyegen, csinos nadrág és feszülős felső, amit megkoronáz egy elegáns edzőcipő: apró kellékek, de egész másként fogsz nekilátni az utolsó öt percnek, mintha semmit sem látnál a feszülő izmokból az XXL-es pólóban, amit a párodtól kaptál kölcsön.

Használj súlyokat!

Egy idő után már nem lesz olyan hatékony az edzés, hiszen a szervezeted megszokja a terhelést. Ezt kiküszöbölendő érdemes kézi súlyzókat, vagy bokára csatolható súlyokat használnod, amik sokkal gyorsabban olvasztják le a felesleget, miközben tökéletesre formálják az izmokat. 
 
Boka- és csuklósúlyból érdemes bővíthető változatot beszerezned, hogy fokozatosan növelhesd a terhelést. 

Csináld szabályosan!

Ha már egyszer rászánod az időt a tornára, akkor érdemes úgy edzened, hogy annak ténylegesen legyen értelme. Húsz perc alatt megcsinálhatsz egy csomó szabálytalan változatot, vagy dolgozhatsz némileg kisebb ismétlésszámmal, ám hatásosabb és szabályosabb gyakorlatokkal. Ne a mennyiségre, hanem a minőségre törekedj, hiszen előbbi az edzéséggel arányosan jönni fog magától.
Sokat segíthet, ha DVD-re tornázol, hiszen így otthonra kapsz egy személyi edzőt, aki mutatja a helyes gyakorlatokat, illetve felhívja a figyelmedet, mire kell kiemelted ügyelned.

Legyen változatos!

A változatosság nem csak azért jó, mert az izmaid így nem szokják meg ugyanazt a mozgásformát, hanem mert te is később adod fel a tornát, ha mindig valami újat tapasztalsz.
Ennek nem kell feltétlenül azt jelentenie, hogy minden nap más DVD-re kell tornáznod, de ha mondjuk a heti edzésedet zónákra osztod be, akkor máris máshogy állsz majd az edzés kérdéséhez, már csak azért is, mert nyilván te sem akarod kihagyni egyetlen testrészedet sem a formálásból.

Motiváld magad!

Ami az előnye az otthoni tornának, az egyben a hátránya is: nincs kötöttség, szabályok, alkalmazkodás, ezért a motiváció nagyon fontos. Valószínűleg a legjobb hatást a tükörben látott eredmény fogja jelenteni, de sokat segíthet a heti egy méredzkedés, ami mérleg helyett egész nyugodtan takarhatja a centizést. 
 
Érdemes feljegyezned az elért eredményeket, akár motivációs blogot is írhatsz, aminek olvasása igencsak tanulságos lehet, akár néhány hétre visszamenőleg is.

Kényeztesd magad!

Az otthoni torna csúcspontja, hogy csak a szomszéd szobából kell elvánszorogni a zuhanyzóig. Ha jól sikerült a mozgás, nyugodtan jutalmazd meg magadat egy kényeztető fürdővel, testradírral, pakolással, esetleg feszesítő krémekkel, hogy ténylegesen megkoronázd a teljesítményedet és a szépségedet. 
Sose feledd, hogy a kilók nem egy hét alatt szöktek fel rád, így nem is várhatod, hogy ennyi idő alatt távozzanak. Egész biztosan lesz eredmény, ha kitartóan dolgozol, csak higgy magadban!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást