Így harcolj az álmatlanság ellen

Így harcolj az álmatlanság ellen

Címlap / Életmód / Egészség / Így harcolj az álmatlanság ellen

Olykor-olykor mindenkivel előfordul, hogy nem jön álom a szemére. Hátterében leggyakrabban stressz, depresszió húzódik meg, ezért kezelésében a nyugtató hatású készítmények foglalják el az első helyet.

Ne egyél túl későn

Bizonyára tudod, este, lefekvés előtt anyagcserédnek már nem kell olyan intenzitással működnie, mint napközben, mivel szervezetednek is szüksége van pihenésre.
Amennyiben túl későn fogyasztod el a vacsorádat – főleg, ha az ráadásul még nehéz is-, akkor ne csodálkozz, hogy nem tudsz aludni! Ha lehet, ágyba bújás előtt pár órával már ne egyél, így emésztésed nem fogja befolyásolni nyugodt alvásodat.

A hálószoba szentélye

Fontos, hogy a hálószoba csakis alvásra és szeretkezésre szolgáljon! Sose dolgozz ott, mivel az egész légtér át fogja venni a munka energiáit, ráadásul, ha úgy rögzül beléd, hogy a háló egyenlő az alvással, akkor tudatalatt ráveheted a szervezeted, hogy eszerint is működjön.
Ezen kívül ügyelj arra, hogy kevés energetizáló színt (pl. piros) használj, mert akkor csak feltöltőnél, akárcsak akkor, ha napsütötte helyre teszed az ágyad.

Jó matrac, jó alvás

Meglehet, egy igazán jó matrac miatt mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod, de ha ez az ára a pihentető alvásnak, akkor megéri. Sokaknak okoz gondot ugyanis az, hogy ágyuk túl puha/túl kemény, így nem tudnak kényelmesen elhelyezkedni benne.
Hasonló gondot tud okozni egy nem jól kiválasztott párna is, ezért mielőtt altatóhoz nyúlnál, szerezz be, vagy kérj kölcsön egy megfelelő darabot!

Relaxációs technikák

Léteznek bizonyos technikák, melyek elősegíthetik az ellazulást, így a nyugodt, pihentető alvást is. Feküdj le, majd a lábujjaidtól kezdve felfelé haladva feszítsd meg, majd lazítsd el minden izomcsoportod.
Belégzéskor gondold azt, hogy áramolnak beléd a pozitív energiák, kilégzéskor pedig, hogy távozik minden rossz.

Kamilla tea

Egy meleg kamilla tea szinte csodákra képes! Elalvás előtt kb. egy órával igyál meg belőle egy csészével, ugyanis köztudottan nyugtató és lazító hatású, ráadásul salaktalanító is. Fontos, hogy mézzel és ne cukorral édesítsd, és a citromot is hagyd ki este belőle!

Levendulás párologtatás

A kamillához hasonlóan a levendula is nyugtató hatású, ezért a hálószobában párologtass belőle. Az is jó, ha ilyen illóolajjal átitatott kis párnácskákat teszel az ágyad mellé- a lényeg, hogy jó mélyen be tudd lélegezni ezt a lazító illatot.

Halk, nyugodt zene

Igaz, nem mindenki tud elaludni, ha van egy kis háttérzaj, de ha Te nem tartozol közéjük, akkor rakj fel halk, relaxáló cd-t!
Ez egyrészt azért jó, mert könnyen álomba ringat, másrészt, mert így nem arra fogsz koncentrálni, hogy el kell aludnod (és ezért rágörcsölsz), hanem a kellemes zenére. De fontos, hogy alig hallhatóan szóljon, máskülönben zavaró lehet!

Orbáncfű kapszula

Szakemberek szerint az egyik legjobb mód az alvászavar kezelésére, az a kúrában alkalmazott orbáncfű kapszula. Akár már egy hét után is észrevehető a javulás, még a súlyosabb alvászavarok esetén is.
Mielőtt el kezdenéd szedni, orvosod tanácsát mindenképp kérd ki, ugyanis az orbáncfű amellett, hogy fényérzékeny, bizonyos gyógyszerekkel együtt nem fogyasztható!

Ne görcsölj

Végül a legfontosabb: bármilyen nehéz ki, ne az lebegjen a szemed előtt, hogy muszáj lesz elaludnod, különben másnap ramatyul fogod magad érezni.
Próbálj meg ne ezen görcsölni, mert akkor egy ördögi kör fogja kezdetét venni. Mikor lefekszel, ne is gondolj az alvásra, hanem végezd el például a már korábban említett relaxációs gyakorlatot!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást