Hájas tészta

A tél a farsang mellett a disznóvágások időszaka is. Mivel egy évszázaddal ezelőtt ilyenkor volt a legkönnyebb disznóhájat beszerezni, ezért nem csoda, hogy a farsanghoz a hájas sütemények is szorosan hozzátartoznak. Igaz, kell egy kis ügyesség és nem kevés idő hozzá, de az eredmény mindenért kárpótol majd!

Hozzávalók:

35-40 dkg sertésháj (tisztított, darált állapotban)
70 dkg liszt
1 tojás
2 ek púpozott tejföl
2 ek ecet (10%-os)
baracklekvár
cukor, só, víz
porcukor (a meghintéshez)

Elkészítés:

1. A darált, kenhető állagú sertéshájat összekeverjük 10 dkg liszttel, majd letakarva 20-30 percig állni hagyjuk, lehetőleg hideg levegőn.

2. Egy külön tálba összegyúrjuk a maradék (60 dkg) lisztet a tojással, hozzáadjuk a tejfölt, az ecetet, 1 kk kristálycukrot és ugyanennyi sót. Hogy könnyebben összeálljon, adjunk hozzá annyi langyos vizet, amennyit igényel.

3. Mikor kész, letakarjuk és 15-20 percig állni hagyjuk. A pihenési idő elteltével elővesszük a tálakat, és egy nyújtódeszkán nagyjából téglalap alakúra, ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, majd erre rákenjük a hájat.

4. Mikor kész, az egészet felcsavarjuk, majd oldalról is felhajtjuk. Ezután a réteges tésztát újra kinyújtjuk, majd az alsó és az oldalsó részeket középre hajtogatjuk. Félretesszük 20-25 percre pihenni, lehetőleg hideg levegőre. Az idő leteltével elővesszük, és újra összehajtogatjuk, majd kinyújtjuk, majd pihentetjük. A sorozatból 3-at 4-et érdemes csinálni, mindegyik között pihenő időt tartva.

5. Az utolsó nyújtás után négyzet alakúra vágjuk. A négyszögek közepére kis halom lekvárt teszünk, majd összenyomjuk a sarkokat. Készíthetünk belőle borítékformát is, vagy középen is összefoghatjuk a sarkokat. Mutatós, ha kisebb téglalapokra vágjuk, közepére lekvárt teszünk és cukorba mártjuk – ez gyönyörűen rá fog sülni és enyhén ropogós lesz.

6. A sütőnket előmelegítjük 200 fokra, és a tepsibe egymástól nagyobb távolságokra tett süteményeket aranybarnára sütjük. Ha a tésztát hajtogattuk és az elkészítésnél a sarkokat nem nyomjuk erősen egymásra, akkor a sütemény kinyílik. Sokan kifejezetten így csinálják, és csak ilyenkor teszik csak bele a lekvárt. Mikor kész, porckorral meghinthetjük. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást