Hozzávalók:
35-40 dkg sertésháj (tisztított, darált állapotban)
70 dkg liszt
1 tojás
2 ek púpozott tejföl
2 ek ecet (10%-os)
baracklekvár
cukor, só, víz
porcukor (a meghintéshez)
Elkészítés:
1. A darált, kenhető állagú sertéshájat összekeverjük 10 dkg liszttel, majd letakarva 20-30 percig állni hagyjuk, lehetőleg hideg levegőn.
2. Egy külön tálba összegyúrjuk a maradék (60 dkg) lisztet a tojással, hozzáadjuk a tejfölt, az ecetet, 1 kk kristálycukrot és ugyanennyi sót. Hogy könnyebben összeálljon, adjunk hozzá annyi langyos vizet, amennyit igényel.
3. Mikor kész, letakarjuk és 15-20 percig állni hagyjuk. A pihenési idő elteltével elővesszük a tálakat, és egy nyújtódeszkán nagyjából téglalap alakúra, ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, majd erre rákenjük a hájat.
4. Mikor kész, az egészet felcsavarjuk, majd oldalról is felhajtjuk. Ezután a réteges tésztát újra kinyújtjuk, majd az alsó és az oldalsó részeket középre hajtogatjuk. Félretesszük 20-25 percre pihenni, lehetőleg hideg levegőre. Az idő leteltével elővesszük, és újra összehajtogatjuk, majd kinyújtjuk, majd pihentetjük. A sorozatból 3-at 4-et érdemes csinálni, mindegyik között pihenő időt tartva.
5. Az utolsó nyújtás után négyzet alakúra vágjuk. A négyszögek közepére kis halom lekvárt teszünk, majd összenyomjuk a sarkokat. Készíthetünk belőle borítékformát is, vagy középen is összefoghatjuk a sarkokat. Mutatós, ha kisebb téglalapokra vágjuk, közepére lekvárt teszünk és cukorba mártjuk – ez gyönyörűen rá fog sülni és enyhén ropogós lesz.
6. A sütőnket előmelegítjük 200 fokra, és a tepsibe egymástól nagyobb távolságokra tett süteményeket aranybarnára sütjük. Ha a tésztát hajtogattuk és az elkészítésnél a sarkokat nem nyomjuk erősen egymásra, akkor a sütemény kinyílik. Sokan kifejezetten így csinálják, és csak ilyenkor teszik csak bele a lekvárt. Mikor kész, porckorral meghinthetjük.