Egészség / Életmód

Győzd le a nyugtalan láb szindrómát!

Győzd le a nyugtalan láb szindrómát!

A kifejezés nem arra a hangulatra vonatkozik, amikor legszívesebben hajnalig ropnád a táncparketten: egy létező betegség, amelyet a lábak mozgatásának kényszere jellemez. Tehát ha állandóan rázod a lábad, esetleg alvás közben is zavar a jelenség, talán neked is ezzel van dolgod!

Aludj tovább!

A nyugtalan láb szindróma (RLS, restless leg syndrome) becslések szerint a lakosság 5-10%-át érinti. Bár közvetlen negatív következménye nincs, de az alvást többnyire megnehezíti, mivel a betegek fájdalmat, égő vagy csiklandozó érzést, esetleg rándulást éreznek alsó végtagjukban.
Ha egy kicsit később fekszel le és tovább alszol, jobban kipihened magad, mivel a reggeli órákban a legnyugodtabb az idegrendszer.

Nyújts!

A rendszeres, finom izomnyújtás segíthet. Lépj előre az egyik lábaddal amennyire csak bírsz, a hátsót pedig tartsd egyenesen!
A mozdulat hozzájárul a vádli ellazításához. Ha naponta többször ismételed, növeled a siker esélyét.

Kevesebb kávé

A kávé, a tea, a csokoládé és a kóla mind serkentő hatású, de akár órák múlva is súlyosbíthatja a nyugtalan láb szindróma tüneteit.
Az idegrendszer túlérzékenységén alapuló problémáknál egyébként is célszerű a koffein, a taurin és a guarana elkerülése. Reggel egy kávé még nem okoz bajt, de a többit fontold meg!

Forró fürdő

Lefekvés előtt egy forró fürdő úgy ellazít, hogy könnyebben merülsz álomba.
Ez a tény közismert, de talán nem tudtad, hogy a nyugtalan láb szindróma kezelésének klasszikus formája. Aromaterápiával fokozhatod az otthoni wellness-élményt!

Rendszeres edzés

A nyújtásról már beszéltünk, de a séta, a kocogás, a súlyzózás, az úszás, a kerékpározás és tulajdonképpen mindenféle testmozgás segít abban, hogy az izmaid „kiéljék magukat”, tehát a szervezeted ne érezze úgy, hogy nyugalmi állapotban is riadót kell fújnia. Már heti ötször félóra sétával jelentősen javíthatsz az életminőségeden.

Az agy se maradjon ki!

Mivel idegrendszeri eredetű problémáról van szó, ezért az agy érintettsége nyilvánvaló. Kutatások szerint a szellemi passzivitás hozzájárul a nyugtalan láb szindróma panaszainak súlyosbodásához.
Fejts keresztrejtvényt, rakj ki egy puzzle-t, olvass könyvet vagy játssz valamilyen ügyességi játékot!

Vegyél mély levegőt!

A szervezet stressz-szintjét úgy csökkentheted a leggyorsabban, ha lassú, mély lélegzetet veszel. Négy másodperc belégzés, négy másodperc benn tartás, négy másodperc kilégzés.
Már 2-3 ismétlés után érezni fogod, hogy ellazultál, és ez hatékony fegyver a nyugtalan láb szindróma ellen.

Egy kis masszázs?

A vádli és a talp rendszeres masszírozása bizonyítottan csökkenti a panaszokat.
Akár szakemberhez fordulsz, akár egy családtag segít a dologban, már 5-10 perc is elég hozzá, hogy az izmaid és az idegsejtjeid veled együtt kikapcsolódjanak!

Alkohol és dohányzás kizárva

Mindkét élvezeti cikk akadályozza a pihenést – még egészséges szervezet esetén is!
Igaz, hogy a szesz látszólag álmosít, ám mivel nem hagyja, hogy tested a leghasznosabb alvásfázisba lépjen, valójában fáradtan ébredsz másnap reggel.

Vaspótlás

Erre a nyomelemre van szükséged ahhoz, hogy az agyad dopamint tudjon előállítani, ami a mozgás irányításához elengedhetetlen. Az RLS-ben szenvedők nagy része vashiányos, tehát ha egészséges táplálkozással és étrend-kiegészítő szedésével megszünteted az állapotot, már rövid távon is javulást tapasztalhatsz.Ha nem tudod eldönteni, érint-e a betegség, válaszolj négy egyszerű kérdésre! Kellemetlen érzést tapasztalsz a lábadban, ami mozgásra késztet? A mozgás hatására enyhül ez az érzés? Nyugalmi állapotban fordul elő ez a leggyakrabban? A nap folyamán erősödnek a tünetek, és este a legrosszabbak? Négy igen esetén keresd föl a háziorvosod, mert komoly a gyanú!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást