Mit tegyek, ha a gyermekem elhízott? Dietetikust kérdeztünk

Mit tegyek, ha a gyermekem elhízott? Dietetikust kérdeztünk

Címlap / Életmód / Család / Mit tegyek, ha a gyermekem elhízott? Dietetikust kérdeztünk

A cikkem elkészítésekor Barva Zsófia dietetikust kérdeztem, hogy lássam, mit tehet a szülő akkor, ha a gyermeke túlsúllyal küzd.

Minden szülő elfogult a saját gyermekével kapcsolatban, ez természetes. Ugyanakkor ez az elfogult szeretet nem jelentheti azt, hogy nem vesszük észre, nem akarjuk észrevenni, hogy a gyermekünk bajban van. A gyermekkori elhízást nyugodtan tekinthetjük betegségnek, hiszen olyan hosszú távú, káros hatásai lehetnek, amelyek ellen azonnal tenni kell. 

A hosszú távú probléma

A nehézség rögtön ott kezdődik, hogy egy gyermekről van szó, aki minden élethelyzetet érzékenyebben él meg, mint mi, felnőttek.

Azonban nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az elhízás egészségre gyakorolt negatív hatásai már korán, a felnőttkor előtt megjelennek. A gyermek magas vérnyomással, bőrproblémákkal és magasabb vércukorszinttel is szembe kell, hogy nézzen.

A gyermekkori elhízás legnagyobb veszélyei
adrian825/istockphoto.com

A legnagyobb baj az, hogy az elhízott, túlsúlyos gyermekekből sokkal nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyos felnőttek, és a gyermekkori elhízás a felnőttkori betegségek kialakulásának kockázatát is növeli.

Bizonyított, hogy elhízott gyermekből túlsúlyos felnőtté vált emberek gyakrabban lesznek cukorbetegek, magasabb náluk a szív-érrendszeri megbetegedések aránya, de a magas vérnyomás és a rák esélye is nagyobb.

Oldalak: 1 2 3 4

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást