Elérheted, hogy a gyermeked akár 68%-kal több zöldséget egyen

Elérheted, hogy a gyermeked akár 68%-kal több zöldséget egyen

Címlap / Életmód / Család / Elérheted, hogy a gyermeked akár 68%-kal több zöldséget egyen / 2. oldal

A legtöbb gyermek nem igazán szereti a zöldségeket, pedig a legegészségesebb alapanyagaink közé tartoznak.

Barbara Rolls szerint az új táplálkozástudományi piramisok sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a gabonafélék fogyasztására, mint korábbi társaik. Az új ajánlások szerint ezek azok az alapanyagok, amikre érdemes felépítenünk a komplett étkezésünket.

Ezért is találja olyan fontosnak, hogy a szülők minden alkalmat megragadjanak arra, hogy egy kis extra, friss, természetes alapanyagot csempésszenek gyermekeik tányérjára. Így számukra már sokkal inkább ez lesz az alapvető, ehhez fognak alkalmazkodni, idomulni. Később pedig ennek a mintának a hatására fogják kialakítani saját étrendjüket. Barbara kiemelte:

„Fontos, hogy a gyerekeinek sok zöldséget tálaljunk fel, de az is fontos, hogy olyanokat tálaljunk számukra, amiket élvezettel fogyasztanak.”

Ez nagyon lényeges szempont, hiszen az olyan egészséges alapanyagok, mint amilyenek pl. a zöldségek is, állandóan versenyeznek a többi, sokszor ízletesebb étellel. Márpedig, ha ott vannak az ízfokozóktól hemzsegő, vagy olajban sült fogások a párolt zöldségek mellett, akkor a legtöbb gyerek nem utóbbiakat fogja választani. Legalábbis nem akkor, ha rosszul válogatjuk össze őket, vagy nem megfelelően készítjük el az adott fogásokat.

A fokozatosság fontos

Barbara szerint célszerű a fokozatosan hozzászoktatni a gyermekeket az új ízekhez és alkalmazkodjunk az általuk kedvelt elkészítési eljárásokhoz. Legalább addig, amíg megszokják és megszeretik az addig ismeretlen alapanyagokat. 

Utóbbi tanáccsal némileg ellentmond, hogy az eredmények szerint a gyermekek nem feltétlenül részesítették előnyben azokat a zöldségeket, amiket extraként tovább ízesítettek a kutatók. Még őket is meglepte, hogy hiába adtak hozzá több sót és vajat a kukoricához, valamint a brokkolihoz, a kapott ízek nem tették vonzóbbá a zöldségeket a gyermekek számára. 

„Meglepődtünk, hogy a vajra és a sóra sem volt szükség a bevitel javításához. Az általunk felszolgált zöldségek viszont olyanok voltak, amelyeket a gyerekek már ismertek és kedveltek” – mondta Diktas. Ő is úgy vélte, hogy a kevésbé ismerős zöldségek esetében lehetséges, hogy az extra ízesítés hozzájárulhat a bevitel növeléséhez.

Tippek, hogy több zöldséget egyen a gyerek
martin-dm/istockphoto.com

Akkor mit tehetünk pontosan?

Időzítsük estére a zöldségfogyasztást, amikor tálaljunk a szokásosnál nagyobb adagot a gyermekek számára. Készítsük el ízletesen az adott fogást, és gondoskodjunk róla, hogy a zöldségek a többi alapanyaghoz képest nagyon jóízűek legyenek. Segíthet az is, ha a zöldségeket összeboronáljuk más alapanyagokkal, pl. olyan rakott zöldségeket kínálunk, amikben a szokásosnál tartalmasabbra, kiadósabbra készítjük a zöldségréteget. 

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»